Statenlid in beeld: Arja Kapitein (D66)

(13 december 2021)

De volksvertegenwoordigers van Noord-Holland zijn halverwege hun zittingsperiode. De Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 komen in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Arja Kapitein van D66.

Portret Arja Kapitein (D66)

Wat vond je het spannendste debat in deze periode?

Het debat vorig jaar over het Natuurnetwerk. In het coalitieakkoord hebben we daar afspraken over gemaakt en het was spannend of we echt zouden doorzetten. In de praktijk blijken de keuzes bij het afronden ervan lastig. Alles wat makkelijk was, is al gerealiseerd. Alle grond in Noord-Holland heeft een bestemming en als je er natuur van wilt maken, zitten mensen daar vaak niet op te wachten. Dat vraagt om bijzonder zorgvuldige communicatie. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

Met Bas de Wit van de VVD heb ik een initiatiefnota ingediend over bedrijfsopvolging in de agrarische sector. Die werd aangenomen. Mijn ideaal is dat jonge mensen net zo graag een agrarische onderneming willen starten als een internetbedrijf. Ik zie die agrarische ondernemers als de schakel tussen de gezondheid van inwoners en de natuur. De provincie doet veel voor deze ondernemers, maar het is lastig om dat goed te communiceren. Daarom hebben we aan ons voorstel toegevoegd dat er een jaarlijkse evaluatie komt voor deze doelgroep. Daarbij kijken we naar: wat doen we als provincie en hoe kan dat beter?

Welke persoon, politicus of collega-Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Ik ben al heel lang politiek actief en er is niet 1 persoon in het bijzonder die mij heeft beïnvloed.  
Maar ik vind de kwaliteit en gedrevenheid van heel veel Statenleden en collegeleden zeer inspirerend. Ik vind het heel moeilijk om er één te noemen want het zijn er veel. Ik vind actief zijn in deze Staten en in mijn fractie de hoofdprijs op politiek gebied. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Dat we burgerparticipatie oppakken bij het begin van nieuwe trajecten, wanneer er nog ruimte is voor serieuze inbreng. Bijvoorbeeld bij de aanleg van infrastructuur. Ik wil dat we als Statenlid aan het begin van een traject kunnen meepraten met het college over hoe we burgerparticipatie aanpakken. Dat we ook burgers betrekken bij het uitvoeren van bijvoorbeeld projecten uit de voedselvisie en dat we niet alleen samenwerken met organisaties zoals Natuurmomenten, Landschap Noord-Holland. Die weten de provincie wel te vinden. Dat we bij een gebiedsgerichte aanpak niet alleen de boeren, maar ook de inwoners meenemen. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

De serie The Handmaid’s Tale. Heel spannend en de tijd vliegt voorbij. Je ziet hoe een samenleving compleet ontspoort met scenario’s die je niet wilt. Het is aan ons als politiek om ervoor te waken dat onze samenleving niet zo ontspoort als in deze serie. 

Uitgelicht