Statenlid in beeld: Gert-Jan Leerink (PvdA)

(22 maart 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding genoeg voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze keer aan Gert-Jan Leerink van de Partij van de Arbeid.

Statenlid in beeld: Gert-Jan Leerink (PvdA)

Wat vond je het spannendste debat in deze periode? 

Vorig jaar ben ik fractievoorzitter geworden en dan mag je ook de Algemene Beschouwingen doen. Dat was een leuk debat waar ik met veel plezier op terugkijk. Vaak hebben we het over deelonderwerpen die voor een buitenstaander technisch zijn. De Algemene Beschouwingen geven je de gelegenheid om context mee te geven. Je kan dan een wat groter verhaal vertellen, over hoe jouw partij en fractie erin staan. Dat hoort er wel bij, anders hebben mensen geen idee waarom je als partij of als Provinciale Staten bepaalde dingen doet. Het is goed dat we soms op concrete dingen inzoomen, maar het is ook mooi als we uitzoomen en het grotere plaatje kunnen neerzetten. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

Bij Tata Steel komt veel samen en het is complex. Toch hebben we in een periode van 2 tot 3 jaar een omslag in het denken bereikt. Ook in Den Haag hebben we Tata op de kaart gezet. Tata kan alleen bestaan als het een gezond en groen bedrijf is. 3 jaar terug werd het economisch belang van Tata nog bovenaan gezet. Maar bij het herstellen van de balans van werk aan de ene kant en gezondheid aan de andere, is echt iets in beweging gekomen. Dat ik er trots op ben is misschien niet het goede woord  want we hebben dat met elkaar weten te bereiken en ook de bewoners hebben daar veel aan gedaan. 

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Binnen Provinciale Staten bewonder ik Michel Klein om zijn degelijkheid en ik bewonder de Partij voor de Dieren voor hun fanatisme. Ik ben het niet altijd met ze eens, maar ik hou er wel van als je ergens voor de volle 100% voor gaat. 

Als je 1 ding direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Ik zou het fijn vinden als we af en toe iets meer tempo maken of onderwerpen meer toegankelijk maken. De molens draaien soms tergend traag bij de provincie. De onderwerpen zijn complex, maar het is voor inwoners lastig als trajecten soms 3, 4, 5 jaar duren. Je moet wel bezig blijven met het vertalen van wat er bij de provincie gebeurt naar wat dat concreet voor mensen betekent. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Mag ik ook een film noemen? Ik ben net naar ‘Silence of the Tides’ geweest, een film over de relatie tussen de mens en de natuur in het Waddengebied. Ik kom daar graag en veel en zit ook in het bestuur in het Waddenfonds. De film laat zien dat er in de Wadden enorm veel gebeurt: het landschap verandert en het water stijgt. We moeten er goed over nadenken hoe we het gebied overeind houden want het is enorm kwetsbaar.