Statenlid in Beeld: Erik van der Maas (VVD)

(28 januari 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Erik van der Maas van de VVD.

Statenlid Erik van der Maas

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik heb jarenlang in Amsterdam gewoond en ben uiteindelijk 16 jaar geleden in Bergen beland. Mijn kinderen hebben daar een fijne jeugd gehad en mijn vrouw draagt aan Noord-Holland bij door middel van het runnen van een goed doel voor kinderen (Stichting Mille-Stelle). Wij zijn als gezin, en ik in het bijzonder, sterk bij Noord-Holland betrokken en ik voel mij een echte Noord-Hollander. De combinatie van stad en land die wij in Noord-Holland hebben is uniek. Alle uitdagingen zitten daarin: ik wil dat mensen hier goed kunnen werken, wonen, en recreëren. Ik was al jaren betrokken bij de VVD, via de partijraad, in het regiobestuur en in lokale kandidaatstellingscommissies. Ook was ik formateur voor de coalitie in Alkmaar. Maar uiteindelijk wilde ik ook daadwerkelijk politiek inhoud gaan geven aan waar de VVD voor staat en daarom heb ik de stap naar de provinciale politiek gemaakt.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Ja goed! Vooral omdat je merkt dat je als Statenlid invloed kan hebben en daadwerkelijk dingen voor elkaar kan krijgen. Ik zat ook in de bevoorrechte positie waarin ik mocht mede-onderhandelen over het coalitieakkoord "Duurzaam Doorpakken". Daar sla je de piketpaaltjes voor het beleid voor de komende 4 jaar. Het is alleen wel moeilijk te combineren met een fulltime baan. Dat is voor vele Statenleden lastig, want de bijeenkomsten en vergaderingen zijn vaak overdag of in de vroege avond. Het is echt schipperen met tijd.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Wat de VVD betreft hebben we een mooi coalitieakkoord gesloten waarin we ons richten op betere mobiliteit, meer woningen en het realistisch, haalbaar en betaalbaar invullen van de energietransitie. Als we dat akkoord goed uitvoeren met een stabiele coalitie en als we na 4 jaar kunnen zeggen dat de VVD een significante en constructieve liberale bijdrage aan de provincie heeft kunnen leveren, dan is het een succes. Het belangrijkste is dat we beleid uitvoeren dat op draagvlak kan rekenen van de Noord-Hollander. En met zoveel belangrijke en complexe kwesties neemt het belang daarvan alleen maar toe. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik word gelukkig van het strand bij Bergen aan Zee op een dag waarop het zonnig en relatief fris is, want dan kan ik de hond uitlaten en lekker doorwaaien. Maar de plek die het meest indruk op mij maakt is het Nationaal Monument op de Dam; dat staat voor mij symbool voor de vrijheid die wij hebben in Nederland en de offers die daarvoor gebracht zijn.

Over Erik van der Maas

Erik is getrouwd, heeft 2 kinderen en woont in Bergen. Ze hebben veel dieren, waaronder 3 katten en een hond.