Statenlid in beeld: Ivo Mantel (FvD)

(18 februari 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag gingen in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Ivo Mantel van FvD.

Ivo Mantel (FvD)

Waarom ben je Statenlid geworden?

Via het Renaissance-instituut gaf ik me twee jaar geleden op voor de zomerschool van Forum. Hierin spraken we over filosofische en maatschappelijke thema’s. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de politiek en de samenleving. Via het Renaissance-instituut werd ik gevraagd om op de lijst te komen. Ik zei meteen ja. Door de verkiezingsoverwinning kwam ik in Provinciale Staten terecht. Een mooie uitdaging. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Het is druk en heel leerzaam. Ik heb vanuit mijn werk als politieagent vooral te maken met de uitvoerende kant. Nu zit ik meer aan de voorkant. Het is heel interessant hoe beleid doorwerkt in de maatschappij. Ook het politieke spel vind ik erg boeiend. Ik heb ontzettend veel geleerd op beleidsmatig terrein. Het leuke aan de Provinciale Staten is dat je de provincie op een andere manier leert kennen. Als je niets hebt met de politiek, heb je geen idee wat Provinciale Staten doen voor de provincie: infrastructuur, woningbouw, landbouw, natuur enzovoort. Het is een grote ontdekkingsreis. 

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

We moeten met Forum een krachtig oppositiegeluid laten horen. Wij hebben een aantal kernthema’s. Ik doe zelf Natuur, Landbouw en Gezondheid. Mijn vader had een tulpenkwekerij. We moeten ons hard maken tegen de regelzucht van de overheid. Agrariërs zijn ondernemers, en ondernemers moet je vooral laten ondernemen. Dat daar regels bij horen begrijpt iedereen, maar ik denk dat we daar wel in doorslaan. Zoals het afgelopen jaar met de zogenaamde stikstofcrisis. En ik vind dat we daar tegenin moeten gaan. Wel constructief, maar we moeten daar een krachtig geluid over laten horen. Ik ben niet zo van: ‘ik wil dit over 4 jaar bereikt hebben’. Je loopt tegen acute problemen aan, en daarmee ga je aan de slag vanuit je visie. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Tussen Hoogkarspel en Enkhuizen ligt een prachtig stuk natuurgebied, ook wel bekend als 'de Weelen'. Het is een oase van rust. Fantastisch om daar in de zomer te varen en recreëren. Het is een klassiek Hollands gebied, heel mooi. 

Over Ivo 

Ivo Mantel is 30 jaar en woont sinds twee jaar samen met zijn vriendin in Hoogkarspel. Na de middelbare school ging hij in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij rondde de militaire opleiding succesvol af en stapte over naar de politie Amsterdam. Na zijn bevordering tot hoofdagent kreeg hij een vaste aanstelling op het Wallengebied.