Statenlid in beeld: Miriam van Meerten (VVD)

(21 april 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Miriam van Meerten van de VVD.

Statenlid Miriam van Meerten (VVD)

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Ik ben wethouder geweest en de gemeentepolitiek vond ik heel mooi, want je staat dicht bij de mensen. De laatste jaren zag ik daar meer uitdagingen ontstaan die de gemeentepolitiek overstijgen. Zoals betere bereikbaarheid in combinatie met openbaar vervoer en het tekort aan woningen. Daar gaat de provincie over en daarom vond ik de overstap interessant.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het bevalt heel goed! Het is een stuk beter te combineren met werk en privé, dan het wethouderschap. De provincie staat de komende jaren aan de lat voor onderwerpen die voor de toekomst heel belangrijk zijn, zoals een betere bereikbaarheid, meer woningen en een voor alle bewoners betaalbare energietransitie. Het is interessant om daar onderdeel van uit te maken en aan mee te werken. Het coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken’ geeft een goede richting voor de toekomst van de provincie. Maar het heeft nu, met de coronacrisis, wel een andere dimensie gekregen. De komende jaren zullen we, samen met ondernemers en gemeenten, hard moeten werken aan een vitale economie.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Ik ben over 4 jaar ongelofelijk blij als we het samen met ondernemers, bedrijfsleven, het Rijk en de gemeenten voor elkaar hebben gekregen dat we weer kunnen spreken van een gezonde economie en samenleving. En dat we de hoofdzaken uit het coalitieakkoord ondanks de crisis toch bereikt hebben. Dat er makkelijker en meer woningen gebouwd kunnen worden en als VVD een herkenbare liberale bijdrage hebben kunnen leveren. De crisis vraagt ook van de provincie actie, vooral op middellange en lange termijn. We kunnen bijvoorbeeld een aantal infrastructurele projecten naar voren halen en eerder uitvoeren. Daarmee ondersteun je de ondernemers en de economie. Daarnaast denken we als coalitie na over een fonds om de economie een boost te geven. Dat is hard nodig want uit recent onderzoek (SEO) blijkt dat de Metropoolregio Amsterdam harder wordt getroffen door de crisis dan de economie van Nederland als geheel. En we moeten op de korte termijn ook onze culturele instellingen en ondernemers niet vergeten. Dat zijn over het algemeen stichtingen met te weinig vet op de botten om deze crisis te overleven.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Het allermooiste van Noord-Holland is dat we alles hebben: zand, zee, klei, polder, bos en ontzettend veel erfgoed. Ik vind in Noord-Holland alles mooi waar landschap en cultureel erfgoed bij elkaar komen. Als ik moet kiezen? Dan toch wel het rondje om de Vestingstad Naarden dat ik graag loop met de hond en vrienden.

Over Miriam

Miriam woont met haar 3 kinderen, haar man Maarten en een hond al ruim 15 jaar in Naarden. Ze studeerde geschiedenis in Leiden. In het dagelijks leven is Miriam toezichthouder, coach en trainer. Ze is bestuurslid van het Nederlands Vestingmuseum, Gooi-TV en de Stichting Nederland Monumentenland, dat de ‘Open monumentendagen’ organiseert. Miriam tennis en skiet graag.

Uitgelicht