Statenlid in beeld: Eric Smaling (SP)

(23 maart 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag gingen in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Eric Smaling van de SP.

Eric Smaling (SP)

Waarom ben je Statenlid geworden?  

Na zes jaar in de Eerste Kamer en vier jaar in de Tweede Kamer was ik twee jaar niet politiek actief. Omdat ik het politieke bedrijf miste, heb ik me kandidaat gesteld voor de provincie. Ik houd van goede debatten waarbij je elkaar probeert te overtuigen. Mijn achtergrond ligt op het gebied van bodem, omgeving en milieu. Dat zijn relevante onderwerpen bij de provincie. Omdat ze hier soms concreter zijn dan in de Tweede Kamer, maakt dat het leuker en tastbaarder. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Ik vind het heel erg leuk! Na de zomer kwamen er pittige dossiers op tafel met Tata Steel, Formule 1, de omgevingsverordening en de stikstofkwestie. Als je ziet hoeveel trekkers er voor de deur stonden. Dan ben je toch een relevant lichaam, want anders komen ze niet. In de Tweede Kamer is op radio en TV zijn meer onderdeel van je werk. Je leert daar dat je met pakkende oneliners eerder de media haalt. De Eerste Kamer is inhoudelijker, maar meer in de luwte. Provinciale Staten zitten er tussenin. Je kunt hier meer tijd besteden aan een onderwerp en het is prettig dat zaken heel concreet zijn. 

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?  

Het belangrijkste is dat we stappen zetten op het terrein van klimaat en in het dossier bodemdaling. En dat we dat doen op een manier waarmee de boeren uit de voeten kunnen. We moeten meer op een participatieve manier omgaan met de duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de provincie. Wat is de ruimtelijke inrichting van de toekomst en hoe krijg je de mensen daarachter? De kunst is om het mét de mensen te doen en niet ondanks de mensen. De vraag is ook of je daarbij in eerste instantie naar zonnepanelen en windmolens moet kijken. Er zijn een heleboel wegen die naar Rome leiden, zoals Urgenda ook laat zien. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik denk toch IJmuiden en wat daaromheen gebeurt. De combinatie van het prachtige strand en de zee met de bedrijvigheid met Tata Steel en de haven is mooi Hollands. Ik ga daar vaak een visje eten. En ik heb een onverklaarbaar zwak voor voetbalclub Telstar.

Over Eric Smaling

Eric woont met kinderboekenschrijver Rindert Kromhout in het historische centrum van Weesp. Hij is een fanatiek schaker en houdt erg van soulmuziek. Kenia beschouwt hij als zijn tweede thuis. Eric werkt een dag per week in Haarlem en drie dagen bij Wageningen Universiteit & Research (WUR). En hij besteedt als vrijwilliger een dag aan het begeleiden van 10 vluchtelingen.