Statenlid in Beeld: Wil van Soest (50PLUS/PVDO)

(02 november 2020)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? In de rubriek ‘Statenlid in Beeld’ stellen zij zich voor. Deze keer is dat Wil van Soest van 50PLUS/PVDO.

Wil van Soest

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik ben in 2014 politiek actief geworden omdat 50PLUS anders niet meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Alle zorgtaken gingen toen over naar de gemeenten, de hele WMO, met de hulp in huis en het aanvullend openbaar vervoer. En ik dacht ‘we kunnen de ouderen niet in de kou laten staan’. Daarom hebben we meegedaan met de verkiezingen. We zijn toen met 1 zetel in de gemeenteraad terechtgekomen en ook in verschillende deelraden. Blijkbaar was er behoefte aan een ouderenpartij. In Amsterdam zijn we de Partij van de Ouderen. Daar hebben we een grote aanhang. Daarnaast kreeg ik van 50PLUS de vraag of ik me ook verkiesbaar wilde stellen voor Provinciale Staten. Dan kunnen we de ouderen nog beter helpen. Dat was mijn overweging. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het is heel anders dan in de gemeenteraad want daar gaat het er feller aan toe. In de provincie is het een beetje gezapig. Niet op z’n Amsterdams. In de Staten mag je niet te fel zijn want dat zijn ze niet gewend. 

Wat wil je bereiken?

We hebben bij de provincie voor elkaar gekregen dat er voor ouderen die medicijnen gebruiken met plaspillen meer openbare toiletten komen. Wij pleiten ook voor meer bankjes. Want ouderen willen graag wandelen, maar de afstanden zijn te groot. Er moet veel meer aandacht komen voor de eenzame ouderen die zelfstandig moeten blijven wonen nu de bejaardentehuizen zijn opgedoekt. Ook bij de provincie heb ik een initiatiefvoorstel ingediend dat er in de kop van Noord-Holland meer kleinschalige woongroepen komen voor ouderen. Geen enorme fabrieken waar meer personeel wordt betaald dan er bewoners zijn. Woongroepen waar ouderen over het verleden kunnen kletsen en verzorging krijgen als het nodig is. Waar mensen makkelijk op het openbaar vervoer kunnen stappen, bij dokters en apotheken in de buurt. Zodat de mensen als ze eenzaam zijn bij elkaar kunnen wonen. Als dat over 3 jaar gerealiseerd is, ben ik tevreden. Iedereen heeft een opa en oma waar ze het beste voor wensen. In Amsterdam wordt dit op initiatief van onze partij al gerealiseerd voor 2.000 ouderen. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Er zijn zo verschrikkelijk veel mooie plekjes. Ik vind het schitterend in Noord-Holland. Zoveel ruimte nog. Ik heb mijn vakantie doorgebracht in Bergen. Dat is een mooie plek. En ik woon in Amsterdam-Noord tegen het Twiske-gebied aan. Dat is ook mooi. 

Over Wil van Soest

Wil is 84 jaar oud en goed ter been. Ze heeft 2 zoons - een tweeling - die in haar toenmalige woonplaats Hoorn zijn geboren. Ze is voorlopig nog niet van plan om te stoppen met werken. Als ze haar in de Tweede Kamer nodig hebben, is ze beschikbaar. Wil zet zich iedere dag met plezier in voor haar leeftijdsgenoten. Ze helpt ouderen als vrijwilliger ook bij het invullen van belastingpapieren. Zo houdt ze feeling met de ouderen. 
 

Uitgelicht

50PLUS/PVDO

Interview Wil van Soest