Statenlid in Beeld: Marcel Steeman (D66)

(16 november 2020)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? In de rubriek ‘Statenlid in Beeld’ stellen zij zich voor. Deze keer is dat Marcel Steeman van D66.

Marcel Steeman

Waarom bent je Statenlid geworden?

Ik zit best lang in de politiek, al sinds 2005. Ik ben de politiek ingegaan na een bezoek aan de gemeenteraad van Castricum, waar ik het ‘vliegen afvangen’ en ‘op de persoon spelen’ zag. Daar zijn de inwoners niet mee geholpen en ik wilde laten zien dat het ook anders kan: vriendelijker en eerlijker. Ook in mijn persoonlijke leefomgeving zag ik dat een aantal dingen beter kon. Ik ben in Castricum ook een tijdje wethouder geweest. In die tijd zag ik de relatie met de provincie op gebied van woningbouw, bereikbaarheid, duurzaamheid en Schiphol. Toen ik geen wethouder meer was wilde ik graag de stap maken naar en bijdragen aan deze bestuurslaag.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Enorm goed! Het valt me op dat er na de verkiezingen een heel grote groep jonge Statenleden bijgekomen is. In de Castricumse politiek was ik altijd een jonkie. In de provinciale politiek is dat anders. Hier heb je veel jonge mensen die op niveau politiek bedrijven én op een manier waarop je het op de inhoud oneens kan zijn maar daarna weer een biertje kunt drinken, als dat weer kan. En ik ben heel blij met onze fractie. Het is een heel leuk team met ook goeie nieuwe mensen. Het is ook heel leuk om voorzitter te zijn van de commissie Ruimte Wonen en Klimaat met veel grote onderwerpen en inspraak van bewoners. Ik wil laten zien dat je op een samenwerkende manier ook resultaten kunt halen en tot besluitvorming kunt laten komen.

Wat wil je bereiken?

Ik ben er vooral heel trots op wat we als coalitie aan het doen zijn. D66 zit in Noord-Holland al best lang in het bestuur en we nemen de verantwoordelijkheid. Wat ik wil bereiken is dat we over 2 jaar bij de verkiezingen kunnen laten zien wat de meerwaarde van D66 was in de samenwerking met VVD, PvdA en Groen Links, bijvoorbeeld op het klimaatdossier, maar ook wat betreft duurzame bereikbaarheid, de natuur beschermen en tegelijkertijd handen en voeten geven aan de woningbouwopgave. We hebben ook de kringlooplandbouw en de korte voedselketen op de agenda gekregen. Het is mooi als we de mensen duidelijk hebben kunnen maken wat onze meerwaarde is en welke resultaten we bereikt hebben.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik zou als geboren en getogen Castricummer liegen als dat niet Castricum zou zijn. Met het strand, het bos, de duinen en de polder is Castricum toch een beetje Noord-Holland in het klein. En met het Huis van Hilde hebben we hier nu ook een echt museum!

Over Marcel

Marcel is getrouwd en heeft een dochter van 11 en een zoon van 9. Hij houdt ervan om te wielrennen. Sinds april werkt hij bij het Hoogheemraadschap Hollandse Noorderkwartier.

Uitgelicht