Statenlid in beeld: Joyce Vastenhouw (FvD)

(28 april 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Joyce Vastenhouw van FvD.

Joyce Vastenhouw Statenlid in de provincie Noord-Holland voor Forum voor Democratie
 

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ongeveer 3 maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen zag ik FvD voorbijkomen in de media. "Wat een krachtig geluid", dacht ik. Dat geluid sloot haarfijn aan bij mijn politieke overtuiging. Ik ging me verder verdiepen in de standpunten en nog niet eerder voelde ik mij zo sterk vertegenwoordigd. Al snel kon ik mij aansluiten bij een campagneteam. Toen de oproep voor potentiële Statenleden verscheen, ben ik daar op ingegaan omdat ik zo daadwerkelijk kan bijdragen aan meer directe democratie, meer beweegruimte en minder regeldruk voor ondernemers. En bovenal een Nederland waarin ik mijn kinderen wil zien opgroeien.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Als Statenlid namens Forum voor Democratie voeren wij oppositie. In deze tijden is het moeilijk om te ervaren dat veel van onze ideeën en die van onze achterban geen gehoor krijgen. Ik ben ondernemer en ik besef goed wat de gevolgen zijn ten aanzien van de maatregelen van de coronacrisis. Laatst gaf de gedeputeerde aan dat hij in gesprek wilde gaan met alle Statenleden over dat wat de provincie zou kunnen doen om de getroffen sectoren te helpen. Ik krijg op dat moment de indruk dat het college geen idee heeft van wat er leeft bij de ondernemers. Een echt goed gesprek over de zorgen wordt afgewend. Gedeputeerde Staten laten weinig los over de manier waarop de provincie snel gaat helpen en dat vind ik lastig te accepteren. Ondanks deze situatie ervaren we een enorm betrokken achterban en mede daardoor lukte het eerder wel om kleine successen te boeken. Ik zal me hiervoor blijven inzetten.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Het is belangrijk dat het provinciale referendum meer bekendheid krijgt. Wellicht zijn er wel inwoners van Noord-Holland die een referendum nodig vinden. Bijvoorbeeld over onderwerpen als stikstofbeleid of windturbines. Ik ben bezig om de andere partijen de noodzaak te laten inzien van het optimaliseren van de provinciale referendumverordening, zodat het een bruikbaar instrument wordt dat past bij deze tijd. Zo moet het mogelijk worden om een kennisgeving voor een referendum ook digitaal te kunnen indienen. Daarnaast wil ik me verdiepen in de zin en onzin van subsidies. Met name de subsidies gericht op ondernemers. Ook in deze crisis blijven er onnodige voorwaarden gesteld worden aan bijvoorbeeld het ontvangen van een lening. Dat betekent dat een ondernemer met een goed idee dat bijdraagt aan bijvoorbeeld beroepen met een krapte op de arbeidsmarkt, denk bijvoorbeeld aan de zorg, of aan snelle lokale productie van mondkapjes, nu geen lening krijgt omdat zij met de productie ervan te weinig energie besparen! Juist in deze tijd hebben we goede ideeën nodig. We hebben het nodig dat bedrijven nu en na de coronacrisis vertrouwen hebben en zaken opstarten.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Aan het strand van Zandvoort kom ik tot rust. Ik kijk graag naar de golven en herken de geur. Het strand heeft tevens een historische waarde, want mijn grootouders van zowel de kant van mijn vader als van mijn moeder brachten hier als ondernemer of werknemer veel tijd door. Het heeft mij ontelbaar mooie herinneringen gebracht.

Over Joyce

Joyce (1988) woont met haar partner en 2 zoons in Ilpendam. Ze runt een MKB-bedrijf in personeelszaken voor horeca. In de avonduren studeert ze organisatiepsychologie.