Statenlid in beeld: Fabian Zoon (Partij voor de Dieren)

(04 april 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Fabian Zoon van de Partij voor de Dieren.

Statenlid in beeld: Fabian Zoon (Partij voor de Dieren)
Wat vond je het mooiste debat in deze periode?  

“Eigenlijk heb ik het liever over het leukste debat. Als ik kijk naar het afgelopen jaar, dan was dat het debat over de datacenterstrategie. Ik werk naast de provincie in de ICT, wat het extra interessant maakte. Maar het leuke ervan was dat ik het er met fracties van de provincie Flevoland en de Eerste en Tweede Kamer ook over heb gehad. Daar zijn ze namelijk ook bezig met datacenters. Op die manier konden we onze standpunten versterken.”

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots?  

"Deze periode ben ik fractievoorzitter. We vormen een fantastisch team met zijn vijven: 3 Statenleden en 2 ondersteuners. We zijn goed op elkaar ingespeeld en we vertrouwen elkaar volledig. Ik ben er trots op dat we zo'n goed team neerzetten, want politiek bedrijven doe je niet alleen.”

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd?

"Bram van Liere is echt mijn mentor geweest. Ik moet nog veel terugdenken aan Bram als fractieleider en als politicus. Soms herken ik bij mezelf foefjes die ik van Bram heb overgenomen. Bijvoorbeeld als ik in een vergadering zit en ik iets hoor waarvan ik denk: ‘klopt dat wel?’ Dan zoek ik het even snel op, zodat ik die informatie nog in diezelfde vergadering kan gebruiken. Dat geeft een bepaalde snelheid en dynamiek. Bram was daar erg goed in en dat heb ik geprobeerd over te nemen.”

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?

“Het is natuurlijk het stokpaardje van onze partij: de jacht. De provincie gaat over ruimtelijke ordening en over jacht. Je ziet dat die 2 dingen niet worden gecombineerd. Er wordt sneller een ontheffing gegeven voor afschieten dan dat een plek wordt aangewezen waar ganzen wél mogen leven. Want ganzen worden doodgeschoten en verjaagd, maar er is geen enkele plek waar ze heen kunnen. Dat je ze niet wilt hebben op een broccoliveld wil ik best begrijpen, maar we kunnen ook plekken aanwijzen waar ze geen schade aanrichten. Dat frustreert me mateloos. Ik zie dat het op dit moment helemaal uit het politieke debat is verdwenen en ik zou het er graag weer in krijgen. Want als we jacht en ruimtelijke ordening aan elkaar kunnen knopen, scheelt dat veel dierenlevens.”

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

“De essaybundel die ik nu aan het lezen ben: 'Rewilding in Nederland'. Het is heel inspirerend om te zien wat er gebeurt als je de natuur een beetje zijn gang laat gaat. De bundel is gratis te downloaden; hij staat gewoon bij de Tweede Kamerstukken.  Wat het verschil is tussen verwilderen en rewilding? Bij rewilding geef je natuur gecontroleerd terug, en bij verwilderen doe je helemaal niks. Eigenlijk is het vervelend hè, dat we weer een Engelse term introduceren. Maar zo heet dat nu eenmaal.”
 

Uitgelicht