Tentoonstelling 100 jaar vrouwenkiesrecht: 'Stemt Hoopvol'

  • Provinciehuis Haarlem – Paviljoen Welgelegen
  • Van 25 januari t/m 20 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09:00 – 17:00 uur

Tentoonstelling 100 jaar vrouwenkiesrecht

‘Stemt Hoopvol’ is een unieke tentoonstelling waarmee Provinciale Staten 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren. De tentoonstelling is te zien in het Provinciehuis Haarlem vanaf 25 januari tot de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Politici van nu kijken terug naar 100 jaar vrouwenkiesrecht: wat heeft het ons gebracht, maar ook: wat moeten we nog doen?

Terugkijken

Met de tentoonstelling ‘Stemt Hoopvol’ worden de eerste 4 vrouwen in politieke functies in Noord-Holland uitgelicht en gekoppeld aan 4 politici in dezelfde functie nu. Statenlid Sandra Doevendans, blikt terug op de eerste Statenleden van de provincie Noord-Holland: “Deze vrouwen deden op de achtergrond al zoveel voordat zij deze stap konden zetten, omdat zij zagen dat vrouwen een heel ander geluid konden laten horen. En dat geluid heb je zeker nodig en anders heb je een heel eentonig beeld en een eentonig beleid.”

Vooruitkijken

De politici van nu blikken terug op de verhalen van vroeger over de kiesrechtstrijd (1889 – 1919), handelingsbekwaamheid (1956) en de vrouwenbeweging (jaren ’60 – ’70 en ’80). Ook Yolan Koster-Dreese, wethouder in Bergen, Luzette Kroon, burgemeester in Waterland, en Joke Geldhof, gedeputeerde in Noord-Holland kijken terug en ook vooruit: hoe ziet de toekomst voor vrouwen in de politiek er uit? Fotograaf Maxime de Waal heeft portretten gemaakt van deze politici. Vlogster Sandra Singh, bekend van het blog kunstkieken.nl, interviewde de politici voor een video die bij de tentoonstelling is te zien.

Te zien

Naast de portretten en de video vinden bezoekers op de tentoonstelling een selectie van historisch materiaal zoals foto’s, vaandels en spandoeken. Curator Sarah Berckenkamp stelde de tentoonstelling samen.

 

 

Uitgelicht