Advies voor energiezuinige woningen
De meeste woningen in Noord-Holland verwarmen nog op aardgas. Het aardgas raakt echter op en de verbranding van aardgas leidt bovendien tot opwarming van de aarde. Daarom is de overstap op andere, meer duurzame energiebronnen noodzakelijk.
Welk alternatief het beste is, hangt af van het type en bouwjaar van de woning en de plek waar het huis staat. De gemeenten in Noord-Holland gaan de komende jaren samen met de bewoners in beeld brengen welke alternatieven voor aardgas het beste in een bepaalde wijk of buurt passen.
Energiezuinig maken van eigen woning
Inwoners hoeven daar niet op te wachten. Er zijn namelijk voorzieningen die een particulier sowieso al kan treffen. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen waarbij energie wordt bespaard, zoals gevel- of vloerisolatie. Of het zelf opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hiermee worden energiekosten bespaart en het draagt bij aan behoud van het klimaat.
Omdat het voor woningeigenaren vaak lastig is om te bepalen welke energiebesparende maatregelen voor hun (koop)woning geschikt zijn, heeft de provincie een aantal zaken op een rijtje gezet.
Bekijk ook de video van Jouw Noord-Holland voor meer informatie en tips over wat je zelf kunt doen om je huis energiezuiniger te maken.
Energieloketten
Elke gemeente heeft een (online) energieloket. Het energieloket helpt alle inwoners gratis bij het bepalen welke maatregelen voor hun woning geschikt zijn, wat de kosten van deze maatregelen zijn, hoeveel energie ze kunnen besparen en welke bedrijven deze maatregelen kunnen uitvoeren. Door de naam van de betreffende gemeente in te vullen op Verbeterjehuis.nl is op te zoeken welk energieloket in welke gemeente actief is.
Energieneutrale woning
De provincie heeft een aantal voorlopers die hun woning energieneutraal wilden maken, ondersteund. 9 van deze voorbeelden zijn gebundeld in de brochure Duurzaam renoveren.
Door het provinciale Servicepunt Duurzame Energie is in samenwerking met diverse partijen een brochure gemaakt waarin op een rij is gezet welke maatregelen ervoor zorgen dat een woning klaar is om aardgasloos te verwarmen.
Financiering maatregelen
Bij het Rijk zijn diverse regelingen die het laten uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen aan de woning aantrekkelijk te maken, zoals een subsidieregeling voor installaties voor het opwekken van duurzame warmte.
Daarnaast kunnen inwoners een lening aanvragen voor duurzame maatregelen bij het Nationaal Warmtefonds.
Collectief
Soms is het niet mogelijk om op de eigen woning zonnepanelen te plaatsen. Een oplossing kan dan zijn om mee te doen met een collectief zonne-energieproject dat door burgers in de eigen gemeente wordt opgezet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te vinden in het artikel 'Energieke initiatieven' in het online magazine &Holland. De provincie Noord-Holland heeft een regeling waarmee zij dit soort initiatieven ondersteunt.