Aanpak Hembrugterrein inspireert!

(02 oktober 2018)

De 2018-editie van de netwerkconferentie vond plaats op de voormalige Defensie-locatie Hembrugterrein in Zaandam. Tijdens een rondleiding lieten de deelnemers zich inspireren door de vernieuwende aanpak van de gebiedsontwikkeling, met zeer uiteenlopende uitdagingen en bijbehorende oplossingen.

Hembrug is een locatie van maar liefst 42,5 hectare aan het Noordzeekanaal en de Zaan. Rond 1895 nam het ministerie van Defensie het terrein in gebruik voor de productie van wapens en munitie: De Rijks Artillerie Inrichtingen.

Stellinghart

De locatie vormde het hart van de Stelling van Amsterdam. Meer dan een eeuw lang is hier munitie geproduceerd in zwaar beveiligde gebouwen, verspreid over het terrein. Na het stopzetten van de munitieproductie, raakte het terrein in verval. In 2012 tekenden het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland een overeenkomst met afspraken om de samenwerking te bekrachtigen. Het idee: innovatieve ondernemers blazen dit voormalige defensieterrein nieuw leven in. Het ziet er naar uit dat dit gaat lukken.

Rondleiding Hembrugterrein

Nieuw leven

De maquette van de plannen voor ‘Haven-stad’ aan de Zaan- en IJ-oevers in Amsterdam en Zaanstad gaf een goed beeld van hoe het Hembrugterrein in de toekomst kan worden. Het betreft een grote ontwikkellocatie waar zo'n 1.000 woningen worden gerealiseerd. Naast 20 procent sociale huur komen er appartementen en woningen (huur en koop) in verschillende groottes en prijsklassen. De ontwikkelaar heeft hoge ambities voor het behoud en versterken van het unieke karakter van Hembrug. Speerpunten zijn een zeer duurzame energievoorziening en waterhuishouding, evenals hergebruik van materialen en afval. De nieuwbouwwoningen krijgen geen aansluiting op aardgas. De bestaande gebouwen op het centrale deel van het terrein worden geschikt gemaakt voor wonen of werken.

Uitgelicht