“Mooi om te zien dat de gemeente Hilversum de zelfbouwers intensief heeft begeleid”

Vrijdag 12 mei bezocht Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Anna’s Hoeve, de nieuwste woonwijk van Hilversum. Het bezoek stond in het teken van zelfbouw. Deelnemers van de twee collectieve zelfbouwprojecten op Anna’s Hoeve, Almansweide en Naerdinksveld, presenteerden hun plannen en vertelden over hun ervaringen met zelfbouwen. Wethouder Nicolien van Vroonhoven lichtte toe hoe de gemeente zelfbouw heeft vormgegeven. Ook werd de gedeputeerde rondgeleid over Anna’s Hoeve. Daar lieten enthousiaste zelfbouwers zien hoe ze hun woning klimaatneutraal en gasloos hebben gebouwd.

Joke Geldhof: “Zelfbouw past bij het streven van de provincie naar een woningmarkt die aansluit bij de woonwensen van mensen. Er zijn veel voordelen aan zelfbouw: het bevordert sociale cohesie, diversiteit en betaalbaarheid. Het is mooi om te zien dat de gemeente Hilversum de zelfbouwers intensief heeft begeleid en dat ook hier op Anna’s Hoeve de zelfbouwers duidelijk betrokken zijn bij hun buurt en extra aandacht hebben besteed aan duurzaamheid bij het bouwen. Juist dat draagt bij aan een eigen woonomgeving die aansluit op hun wensen.”

“Het is een eer dat de gedeputeerde de hele ochtend de tijd heeft genomen voor Anna’s Hoeve,” aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven. “Ze heeft goede gesprekken gevoerd met de zelfbouwers. Ik ben blij dat we op deze manier inzicht hebben kunnen geven wat Anna’s Hoeve te bieden heeft.”

Provincie Noord Holland stimuleert alle vormen van zelfbouw. Er is bijvoorbeeld een subsidie voor mensen die samen hun eigen droomhuis willen bouwen. Beide collectieve zelfbouwprojecten hebben van deze subsidieregeling gebruik gemaakt. Ook stimuleert en stuurt de provincie gemeenten, woningcorporaties en andere partijen om de randvoorwaarden in locaties, financiën en kennis te creëren.

Meer informatie:

Ditte Valk valkd@noord-holland.nl
Marjolijn Geirnaert geirnaertm@noord-holland.nl

zelfbouwgroep Almansweide

Willem Gockel, van zelfbouwgroep Almansweide, geeft de gedeputeerde Joke Geldhof toelichting op hun zelfbouwproject

Uitgelicht