Werkbezoek wonen en transformatie in Westfriesland

(29 maart 2018)

”Het is inspirerend om deze voorbeelden van herbestemming te zien en te horen welke uitdagingen onze partners hierbij zijn tegengekomen en hoe ze die hebben opgelost.” Dat zei gedeputeerde Joke Geldhof donderdag 15 februari 2018 tijdens een werkbezoek dat zij bracht aan twee woningbouwprojecten in Westfriesland: ‘De Boogerd’ in Wognum en ‘Het Holenkwartier’ in Hoorn.

De regio Westfriesland heeft in haar Regionaal Actieprogramma Wonen (RAP) opgenomen dat zij  herbestemming voorrang geeft in de woningbouwprogrammering. De wethouders wonen hadden gedeputeerde Joke Geldhof uitgenodigd om twee voorbeelden te komen bekijken en in gesprek te gaan met de betrokken partners.

Holenkwartier in Hoorn

Het Holenkwartier is een interessant en geslaagd voorbeeld van transformatie. In het Holenkwartier wordt de voormalige Philipsfabriek en omliggend gebied door Terramarique (samenwerking Zeeman en Intermaris) getransformeerd tot een stedelijk woonmilieu in een combinatie van wonen, werken en ontspanning. Het is de bedoeling dat hier een onderscheidend woonmilieu wordt gerealiseerd, wonen in combinatie met werken en industrieel erfgoed. Naar verwachting gaan de eerste woningen in de verkoop in 2019. Allerlei segmenten zullen worden aangeboden: koop, sociale huur en middeldure huur.
Zie ook: holenkwartier

De Boogerd in Wognum (gemeente Medemblik)

De Boogerd bestaat uit een appartementencomplex met 44 appartementen in de sociale huur en enkele commerciële ruimtes voor wonen en zorg, waaronder een apotheek. Het
is in aanbouw, de verwachting is dat de nieuwe bewoners medio 2018 hun intrek kunnen nemen.
Het complex ligt naast een winkelcentrum en is o.a. zeer geschikt voor ouderen.
Op de locatie stond aanvankelijk een basisschool. De provincie heeft hieraan een subsidie verleend in het kader van de uitvoeringsregeling stads- en dorpsontwikkeling in 2015. De subsidie betrof € 500.000,-

Meer informatie: fabriek en basisschool in West-Friesland succesvol omgebouwd tot woningen

Contactpersoon: Ditte Valk, email: valkd@noord-holland.nl telefoon: 06-46382066

 

Uitgelicht