Over het project

De provincie Noord-Holland heeft samen met de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen een onderzoek uitgevoerd naar nieuwe locaties voor de huisvesting van buitenlandse werknemers in de Kop van Noord-Holland. Buitenlandse werknemers zijn van groot belang voor de economie, maar de Kop heeft onvoldoende goede huisvesting voor hen. Veel buitenlandse werknemers wonen nu op plekken die daarvoor niet geschikt of bestemd zijn. Met soms overlast tot gevolg.

Hard nodig voor de economie

Buitenlandse werknemers zijn hard nodig voor de economie van de Kop. Veel van hen komen uit Midden- en Oost-Europa en werken in de land- en tuinbouw, logistiek, groothandel en bouw. Het gaat vaak om banen met fysieke arbeid, waar de meeste Nederlanders minder geïnteresseerd in zijn. Buitenlandse werknemers werken meestal een aantal maanden achter elkaar in Noord-Holland en gaan dan tijdelijk terug naar hun land. In 2019 werkten in de Kop van Noord-Holland ongeveer 5.400 buitenlandse werknemers. Deze groep neemt per jaar met ongeveer 600 mensen toe door de stijgende vraag vanuit bedrijven. De verwachting is dat de vraag naar buitenlandse werknemers in de toekomst alleen maar toeneemt. 

Groot tekort aan huisvesting

Onderzoek wijst uit dat er een groot tekort is aan goede huisvesting voor buitenlandse werknemers in de Kop. De komende jaren is voor minimaal 3.000 buitenlandse werknemers extra huisvesting nodig. Het gaat om vaste locaties die door tijdelijke buitenlandse werknemers gebruikt kunnen worden. De gemeenten hebben hard gewerkt om een oplossing te vinden, maar tot nu toe is er nog niet overal voldoende onderdak. Inwoners en omwonenden maken vaak bezwaar als er een nieuwe huisvestingslocatie in de buurt komt. Het gevolg hiervan is dat buitenlandse medewerkers illegaal op verschillende plekken verblijven. Dat is een onwenselijke situatie.

In beeld krijgen

Door handhaving en registratie komen alle buitenlandse werknemers in beeld en is duidelijk of er genoeg huisvesting beschikbaar is. Buitenlandse werknemers zijn verplicht zich in te schrijven bij de gemeente in de Basis Registratie Personen (BRP) als ze langer dan 4 maanden in Nederland verblijven. Als ze korter verblijven, kunnen zij zich laten registreren bij het Register Niet-ingezetenen (RNI).

Rol provincie

In de zoektocht naar geschikte, permanente woonlocaties voor buitenlandse werknemers werken provincie Noord-Holland en de gemeenten in de Kop van Noord-Holland (Den Helder, Hollands Kroon en Schagen) samen. De rol van de provincie is die van regisseur. Dat houdt in: zoeken naar locaties en deze ruimtelijk mogelijk maken. De provincie is actief betrokken, omdat het probleem zich niet laat beperken door gemeentegrenzen. Bureau Sweco heeft in opdracht van de provincie een locatieonderzoek uitgevoerd en is ook betrokken bij de nadere werking van de zoekgebieden.

Locatieonderzoek

De provincie heeft samen met de 3 gemeenten onderzoek gedaan naar huisvestingslocaties. Daar zijn 14 voorkeurszoekgebieden uitgekomen in de Kop voor de huisvesting van 3.000 werknemers die hier tijdelijk werken. Het gaat vooral om locaties aan de randen van steden of dorpen en in de buurt van hun werkplekken. Grootschalige locaties in de kernen van steden of dorpen en locaties midden in het landelijk gebied (ver weg van de voorzieningen) zijn niet geschikt. Bij dit onderzoek zijn stakeholders (zoals wijk- en dorpsraden, bedrijven en huisvesters) actief betrokken. 

Het onderzoek is in juni 2021 afgerond en het rapport is door de colleges van Gedeputeerde Staten en Burgemeester en Wethouders vastgesteld. Dat betekent dat zowel de provincie als de gemeenten akkoord gaan met de 14 voorkeurszoekgebieden en de verdere uitwerking daarvan door de gemeenten. Zij zijn nu aan zet om de geschikte locaties binnen de voorkeurszoekgebieden te bepalen, in participatie met de omgeving. Het is de bedoeling dat de gemeenten de locaties planologisch gaan regelen (via bestemmingsplan of omgevingsvergunning). De 3 gemeenten zijn inmiddels gestart met de uitwerking van enkele voorkeurszoekgebieden. 

Campagne: Arbeidsmigratie Werkt

De provincie Noord-Holland is als facilitator partner in de stichting Ontmoet De Arbeidsmigrant, die met de campagne Arbeidsmigratie Werkt een inzicht geeft in de mensen die vanuit heel Europa lastig vervulbare vacatures vullen bij bedrijven in Nederland. Bekijk het eerste portret over de Letse Dzintars en Lasma.