Investeer in ‘studentenhuizen’ voor ouderen

Sociale eenzaamheid onder ouderen neemt hand over hand toe. Gemeenten en provincies kunnen daar iets aan doen, bijvoorbeeld door het starten van een Thuishuisproject. Oudere alleenstaanden, met een klein sociaal netwerk en een krappe beurs, vormen de belangrijkste doelgroep.

Een Thuishuisproject zorgt voor versterking van het sociaal netwerk van ouderen, volgens het ‘welzijn boven zorg-principe’. Alleenstaande ouderen worden door (geschoolde) vrijwilligers in buurten en wijken opgespoord. Vervolgens ‘verleiden’ zij hen om via Thuisbezoek, Thuisbus of eventueel ANWB AutoMaatje weer ‘mee te doen’ in de samenleving. Door deze vraaggerichte benadering worden groepen bereikt die anders onopgemerkt blijven.

Thuishuis

Het laten wonen in een Thuishuis, een kleinschalig ‘studentenhuis’ voor senioren, kan vervolgens een stap zijn om alleenstaande ouderen op een fijne manier samen te laten wonen. Dit gebeurt in een sociale huurwoning met een individuele woonruimte van zo’n 40 m2 met een bad- en slaapkamer en een pantry. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimten zoals huiskamer, keuken, eetkamer en wasruimte. In ieder Thuishuis is plek voor vijf tot zeven bewoners. Na verloop van tijd blijkt dat mensen elkaar vaker helpen en ook steeds zelf- én samenredzamer worden. Om die reden is het Thuishuisproject tot winnaar uitgeroepen van de Nationale Eenzaamheid Prijs en het maakt onderdeel uit van het VWS-Actieprogramma’s ‘Eén tegen eenzaamheid’ en ‘Langer Thuiswonen’.

Kostenbesparend

Uniek aan een Thuishuisproject is dat het niet is gekoppeld aan een zorginstelling. De nadruk ligt op welzijn. De praktijk wijst inmiddels uit dat hiermee zorgkosten via de Wmo en de zorgverzekering worden uitgesteld of zelfs voorkomen; het verwachte rendement bedraagt maar liefst zo’n 175%!

Alle gemeenten aan zet

Wooncompagnie is een corporatie die een Thuishuisproject gaat ontwikkelen in Winkel, gemeente Hollands Kroon. Roeland Gravestein, manager Wooncompagnie, is enthousiast: “We kunnen dit bouwen en verhuren als reguliere woningen. En een mooie bijkomstigheid is dat het doorstroming oplevert, zodat er weer eengezinswoningen vrijkomen!” Inmiddels is ook in Amstelveen een project gestart. Als het aan initiatiefnemer Jan Ruyten van de Stichting Thuis in Welzijn ligt, komt er in elke gemeente minimaal één Thuishuisproject.

Meer informatie