Collectief zelfbouwproject Blackjack

(04 februari 2015)

Interview met Dirk Jan van Wieringhen Borski

Dirk Jan van Wieringhen Borski

5100m2 energie neutraal wonen en werken. 

Aantal en type woningen: De opzet is een geheel flexibel gebouw. In het totaal zijn er 52 units tussen de 47m2 en 53m2 hiermee stel je zelf je woning samen van 1,2,3 of meer units. Daarnaast mag je hierin zowel wonen als werken. Op het moment zijn er ± 16 woningen van ca 50m2, 11 woningen van ca 100m2, 3 woningen van ca 150m2, 1 woning van 200m2, 12 bedrijfsruimten.

Locatie: Ridderspoorweg 171-215, Buiksloterham, Amsterdam Noord. De naam Blackjack is ontstaan doordat het kavel nummer 21 is. Daarnaast was het een duurzaamheidsprijsvraag voor een cpo en als derde zagen we het ook als een mooie gok.

Naam zelfbouwer: Coöperatieve vereniging Buiksloterham AU, ca 40 leden, initiatiefnemers zijn Dirk Jan van Wieringhen Borski en Rene de Prie www.borski@b-n-b.nl.

Website:  http://www.blackjackbsh.nl/, www.facebook.com/BlackJackBSH

Fase: “Bouw is gestart in december 2014, er wordt op dit moment hard geheid. Het casco wordt  oplevering ca februari 2016. Daarna kunnen de bewoners met de architect en bouwer of geheel op eigen houtje de woning geheel naar eigen inzicht indelen en afbouwen. De plattegronden hiervoor zijn nu in ontwikkeling met en door de kopers. Dit levert dan ook totaal verschillende woning grootte en plattegronden op, dus niks voorgekauwd. Precies wat we hoopten. Je ziet dat er ook allerlei leuke initiatieven ontstaan. Zo is er een bijvoorbeeld een grote woning die is onderverdeeld in een hoofdwoning en 2 kleine bed & breakfast met 2 appartementen en een woning met een praktijk voor een psycholoog met eigen voordeur en voorzieningen.”

Night

Wanneer en hoe zijn jullie gestart?

“De gemeente heeft 2 jaar geleden een duurzaamheids pitch uitgeschreven voor een energieneutraal CPO gebouw op deze kavel. Wij hebben een stuk ingediend met daarin een haalbaarheidsonderzoek, schetsontwerp,  organisatie toelichting, 50% gevulde groep en aangetoond dat we een geloofwaardige partij zijn die het serieus doen en grote slagingskans heeft. Nadat we hadden gewonnen hebben we meteen de coöperatie opgericht waar alle (potentiele) kopers lid van worden en we zijn het ontwerp gaan uitwerken. Hierbij zat een planning van de gemeente waarin we steeds moesten aantonen dat we op schema zaten. Als we dat niet zouden doen dan zouden we het recht verliezen om de grond af te nemen en te bouwen.”

Hoe is de groep ontstaan?

"De groep is deels direct aan het begin ontstaan toen we mensen ons idee hebben verteld en hebben uitgelegd wat een mooie en uniek  kans het zou zijn om je eigen appartement te ontwikkelen en te bouwen. Daarnaast hebben we er ruchtbaarheid aan proberen te geven middels Facebook. “

Waar ben je het meest trots op?

“Dat het gelukt is. Het is een groot project, energieneutraal en een vrij grote groep. Daarnaast wordt het ook een stoer, licht en luchtig gebouw. Echt hoogwaardiger en anders dan als het door een ontwikkelaar of woningbouwvereniging wordt gedaan. Kortom, een gebouw van de gebruikers.”

Wat viel het meest tegen en waarom?

“Het is goed dat je van te voren niet precies weet wat je allemaal tegen gaat komen en hoeveel tijd het kost. Met name de onderwerpen waar je zelf minder invloed op hebt maar afhankelijk bent van de gemeente.  De gemeente was overigens zeer behulpzaam en welwillend maar niet afgestemd op de vragen. Met name de flexibiliteit en onduidelijke uitkomst (hoeveel woningen, hoe groot, waar in het gebouw, hoeveel werken) was een zware dobber. “

Welke tip(s) heb je voor andere zelfbouwers?

“Realiseer je waar je aan begint en als je overtuigd bent van je idee, blijf vasthouden en doorzetten.
zorg voor een goede samenwerking met de gemeente. Committeer snel je potentiele kopers.”

Zou je zelfbouw aanraden bij je vrienden?

“Ja, absoluut. Het is een fantastisch avontuur en je maakt echt iets zelf. Maar informeer goed waar je aan begint, heb de tijd en geduld en  vertrouwen in jezelf en de groep of initiatiefnemers.”