Erfgoed van de maand

 • Erfgoed van de maand - De potvis en de potviskijkers

  (18 augustus 2021) Conservator Alexander de Bruin duikt in de collectie van ‘onze’ Provinciale Atlas. Deze keer laat hij een prent zien van een gestrande potvis tussen Zandvoort en Wijk aan Zee.
 • Erfgoed van de maand - Kaarten Jacob van Deventer

  (08 juni 2021) Conservator Alexander de Bruin duikt in de collectie van ‘onze’ Provinciale Atlas. Hij laat kaarten zien uit de 16e eeuw die Jacob van Deventer in opdracht van Filips II maakte. De koning gaf de opdracht om de steden in zijn rijk tot in het detail in kaart te brengen.
 • Erfgoed van de maand - Alkmaars Glorie

  (30 maart 2021) Conservator Alexander de Bruin laat ons een van de meest bijzondere tekeningen zien uit de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland. Het gaat om een 18e-eeuwse straattekening van de Langestraat in Alkmaar door Cornelis Pronk.
 • Provinciale Atlas: Bouwtekening van De Wit

  (24 februari 2021) De provincie Noord-Holland bezit een bijzondere historische beeldcollectie: de Provinciale Atlas.
 • Provinciale Atlas: ontwikkeling Noord-Holland vanaf 16e eeuw tot en met eergisteren

  (29 januari 2021) De provincie Noord-Holland bezit een bijzondere historische beeldcollectie: de Provinciale Atlas.
 • Erfgoed van de maand - Religieus erfgoed

  (22 december 2020) Religieuze gebouwen zijn vaak het middelpunt van dorp, stad of regio. Meestal hebben ze bijzondere interieurs en hun historie gaat vaak verder terug dan het zichtbare kerkgebouw zelf.
 • Erfgoed van de maand - De Gooi en Vechtstreek

  (30 november 2020) De Gooi en Vechtstreek is een rijk gebied, vol met landschappelijke en historische schatten. Veel sporen van het verleden zijn nog zichtbaar in dit landschap. Een landschap gevormd door ijs, water, wind en de mens.
 • Erfgoed van de maand – Engelmunduskerk

  (28 oktober 2020) De Engelmunduskerk is al minstens 9 eeuwen het hart van Velsen-Zuid, de historische kern van het huidige Velsen. De geschiedenis van de kerk gaat waarschijnlijk nog verder terug tot het jaar 720 toen in Velsen, mogelijk op deze plek, een houten kerkje werd gesticht.
 • Erfgoed van de maand - Industrieel erfgoed

  (28 september 2020) Met de opkomst van de industrie in de 19de eeuw verschenen in Noord-Holland allerlei soorten industriële gebouwen. Fabrieken, scheepswerven, gasfabrieken en hoge schoorstenen verrezen in het landschap, vaak langs waterwegen.
 • Erfgoed van de maand - Molens

  (25 augustus 2020) Molens zijn onlosmakelijk verbonden met het landschap van Nederland en Noord-Holland. Al eeuwen leveren molens kracht om allerlei producten te maken. Maar bovenal staan ze symbool voor de strijd tegen het water in de laaggelegen polders.
 • Erfgoed van de maand - het Oer-IJ

  (14 mei 2020) Het kustlandschap van Noord-Holland is voortdurend in beweging. Daar waar een duinenrij het westen van de provincie nu als vanzelfsprekend afsluit, lagen vroeger zeegaten waar rivieren uit het binnenland afwaterden op zee.
 • Erfgoed van de maand - Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie

  (20 april 2020) De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie speelden een bijzondere rol voor de Nederlandse vrijheid. 75 jaar na de bevrijding zijn onderdelen van deze linies nog volop te zien en te beleven in het landschap.
 • Erfgoed van de maand – grenspalen

  (19 maart 2020) Verscholen in het gras of prominent aanwezig op een kruising: op verschillende plekken in het Noord-Hollandse landschap staan historische grenspalen.
 • Erfgoed van de maand – de Wierdijk

  (13 februari 2020) De Wierdijk beschermde het eiland Wieringen eeuwenlang tegen de Zuiderzee. Een wierdijk bestond uit palen waarachter de grond werd verstevigd met wier uit de Waddenzee.
 • Erfgoed van de maand – Droogmakerij de Beemster

  (13 januari 2020) Droogmakerij de Beemster is 1 van de 4 UNESCO werelderfgoederen die de provincie Noord-Holland rijk is. Deze droogmakerij was een van de eerste droogmakerijen in Nederland en is het summum van het door de mens geschapen en geordende landschap. Op verschillende manieren kun je dit werelderfgoed zelf beleven.