Erfgoed van de maand

 • Erfgoed van de maand – Het land van Mauve

  (20 december 2021) Conservator Alexander de Bruin laat een van de topstukken uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland zien. Het is een serie prentbriefkaarten van Toon de Jong, gemaakt in de tijd dat het Gooi nog een eenvoudige boerenstreek was.
 • Erfgoed van de maand - Kaart van Beeldsnyder

  (10 december 2021) Conservator Alexander de Bruin laat een van de topstukken uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland zien. De kaart van Beeldsnyder uit 1575.
 • Erfgoed van de maand - Een dijkdoorbraak bij Scharwoude

  (23 september 2021) Conservator Alexander de Bruin laat ons in dit filmpje een roodkrijttekening uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland zien. De tekening is gemaakt in 1675 door meneer Matthias Withoos (1627-1703).
 • Erfgoed van de maand - De potvis en de potviskijkers

  (18 augustus 2021) Conservator Alexander de Bruin duikt in de collectie van ‘onze’ Provinciale Atlas. Deze keer laat hij een prent zien van een gestrande potvis tussen Zandvoort en Wijk aan Zee.
 • Erfgoed van de maand - Kaarten Jacob van Deventer

  (08 juni 2021) Conservator Alexander de Bruin duikt in de collectie van ‘onze’ Provinciale Atlas. Hij laat kaarten zien uit de 16e eeuw die Jacob van Deventer in opdracht van Filips II maakte. De koning gaf de opdracht om de steden in zijn rijk tot in het detail in kaart te brengen.
 • Erfgoed van de maand - Molens

  (25 augustus 2020) Molens zijn onlosmakelijk verbonden met het landschap van Nederland en Noord-Holland. Al eeuwen leveren molens kracht om allerlei producten te maken. Maar bovenal staan ze symbool voor de strijd tegen het water in de laaggelegen polders.
 • Erfgoed van de maand - het Oer-IJ

  (14 mei 2020) Het kustlandschap van Noord-Holland is voortdurend in beweging. Daar waar een duinenrij het westen van de provincie nu als vanzelfsprekend afsluit, lagen vroeger zeegaten waar rivieren uit het binnenland afwaterden op zee.
 • Erfgoed van de maand - Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie

  (20 april 2020) De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie speelden een bijzondere rol voor de Nederlandse vrijheid. 75 jaar na de bevrijding zijn onderdelen van deze linies nog volop te zien en te beleven in het landschap.
 • Erfgoed van de maand – grenspalen

  (19 maart 2020) Verscholen in het gras of prominent aanwezig op een kruising: op verschillende plekken in het Noord-Hollandse landschap staan historische grenspalen.
 • Erfgoed van de maand – de Wierdijk

  (13 februari 2020) De Wierdijk beschermde het eiland Wieringen eeuwenlang tegen de Zuiderzee. Een wierdijk bestond uit palen waarachter de grond werd verstevigd met wier uit de Waddenzee.
 • Erfgoed van de maand – Droogmakerij de Beemster

  (13 januari 2020) Droogmakerij de Beemster is 1 van de 4 UNESCO werelderfgoederen die de provincie Noord-Holland rijk is. Deze droogmakerij was een van de eerste droogmakerijen in Nederland en is het summum van het door de mens geschapen en geordende landschap. Op verschillende manieren kun je dit werelderfgoed zelf beleven.