Fotoproject WOII in 100 foto's

Naast (familie)verhalen en geschiedenislessen zijn het vooral films en foto’s die de Tweede Wereldoorlog zichtbaar en voorstelbaar maken voor de naoorlogse generaties.

Om de herinnering van de Tweede Wereldoorlog levend te houden en het inzicht in de geschiedenis te bevorderen vroeg de provincie Noord-Holland aan historische verenigingen, archieven, musea en bewoners om hun meest iconische foto’s van de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog in te sturen. Een jury stelt uit alle inzendingen de 50 meest iconische foto’s samen voor de thema’s militaire strijd en bevrijding, vervolging, collaboratie en aanpassing, verzet en repressie en dagelijks leven. Deze 50 foto’s reizen als pop-up expositie door de provincie tijdens de maand van de vrijheid in april 2020. 

Inwoners van Noord-Holland stemden op 15 januari 2020 welke 25 foto’s zij het meest aansprekend vonden. Deze selectie is de inzending van de provincie Noord-Holland voor een landelijke canon van 100 foto’s, samengesteld uit beelden van de 12 provincies en de overzeese gebieden.

Pop-up expositie geopend

De pop-up expositie met de 50 geselecteerde foto’s is op 7 september geopend in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Op deze pagina worden nieuwe locaties toegevoegd zodra deze bekend zijn. Check voor een bezoek aan de tentoonstelling de website van de desbetreffende locatie.

Pop-up tentoonstelling

 

Banner Noord-Holland: De Tweede Wereldoorlog in 50 foto's


Tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’
 

  • Verzetsmuseum – Amsterdam, van 17 september tot eind januari 2020, de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.

Uitgelicht