Fotoproject WOII in 100 foto's

Naast (familie)verhalen en geschiedenislessen zijn het vooral films en foto’s die de Tweede Wereldoorlog zichtbaar en voorstelbaar maken voor de naoorlogse generaties.

Om de herinnering van de Tweede Wereldoorlog levend te houden en het inzicht in de geschiedenis te bevorderen vraagt de provincie Noord-Holland aan historische verenigingen, archieven, musea en bewoners om hun meest iconische foto’s van de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog in te sturen. Uit deze inzendingen wordt een visuele canon samengesteld van 50 foto’s die een beeld vormen van de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto’s insturen tot en met 15 december

Iedereen kan tot 15 december 2019 (23.59 uur) foto’s inleveren, via dit formulier. U kunt uw foto's ook inleveren op vrijdag 13 december tussen 9.00 en 13.00 uur in het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 in Haarlem.

Een jury stelt uit alle inzendingen de 50 meest iconische foto’s samen voor de thema’s militaire strijd en bevrijding, vervolging, collaboratie en aanpassing, verzet en repressie en dagelijks leven. Deze 50 foto’s reizen als pop-up expositie door de provincie tijdens de maand van de vrijheid in april 2020. 

Inwoners van Noord-Holland kunnen op 15 januari 2020 aangeven welke 25 foto’s zij het meest aansprekend vinden. Deze selectie is de inzending van de provincie Noord-Holland voor een landelijke canon van 100 foto’s, samengesteld uit beelden van de 12 provincies en de overzeese gebieden.

 

Uitgelicht