Blog: Fronik Boerderij next level!

(25 maart 2019)

De Fronik Buurtboerderij in Zaandam is een ontmoetingsplek die de buurt verbindt. Iedereen is welkom. De boerderij functioneerde jaren als informeel buurtinitiatief, nu is de stap gezet naar een meer officiële instandhouding en exploitatie met de benodigde vergunningen.

Deze stap is niet altijd eenvoudig, zoals ook in mijn vorige blog over dit bijzondere initiatief bleek.

Fronik boerderij next level

Na jaren van strijd om te mogen voortbestaan op de unieke locatie, heeft de stichting Fronik Buurtboerderij nu eindelijk zicht op een (gelegaliseerde) duurzame toekomst. Deze bijzondere monumentale boerderij herbergt straks zowel een zorginstelling als buurtboerderij en wordt daarmee een ontmoetingsplek pur sang.
 
Stadsherstel Amsterdam neemt de restauratie en verbouwing van het hoofdgebouw voor haar rekening. De stichting draagt de kosten voor het vormgeven van het ‘open’ deel, de stallen, een keuken en de werkschuur. Maar ook daar is een grondige renovatie en verbouwing voor nodig. Daarom roept de stichting bewoners en bedrijven in de regio op om via een crowdfunding campagne hun bijdrage te doen, in ruil voor diverse tegenprestaties.

Lanceerfeestje

De Fronik Buurtboerderij startte zondag 17 maart 2019 haar campagne, en haalde op de eerste dag meer dan 14.000 euro op. De energieke voorzitter van de stichting:  Edwin Herzberg is dolgelukkig: “Dit overtrof al onze verwachtingen. Omdat we een ontmoetingsplek voor de buurt zijn, wilden we onze campagne graag starten met een ontmoeting: het crowdfunding lanceerfeestje.”

Tijdens de bijeenkomst kwamen buurtbewoners en bedrijven bijeen. Samen gaven ze het startschot van de campagne door het doneren van geld, mensen via sociale media mensen te attenderen op de campagne en het informatie van buren. Herzberg: “Vooraf is zoiets natuurlijk reuze spannend: je weet nooit wat er precies gaat gebeuren. Maar eens temeer blijkt wat je kunt bereiken als mensen in de buurt samenwerken. Het is ontzettend bijzonder wat buurtbewoners en bedrijven samen teweeg kunnen brengen.”

Goed begin, maar er is meer nodig

Toch is er nog minimaal € 16.000 nodig. “We zijn er zeker nog niet,” aldus Herzberg. Zo kost een duurzame constructie van de stallen minimaal € 30.000. Als er meer geld wordt opgehaald, kan ook het huidige ‘museum’ van de buurtboerderij worden opgeknapt en een werkplaats en woonkeuken worden gebouwd. Daarbij wordt telkens gezocht naar de meest duurzame oplossing. “Het past bij ons om te zoeken naar wat goed is voor mens, dier en omgeving: daar horen duurzame oplossingen bij,” vertelt Herzberg.

Doe mee en help de Fronik

De crowdfunding campagne van de Fronik Buurtboerderij duurt maximaal 7 weken. De boerderij, die volledig wordt beheerd door vrijwilligers, organiseert komende weken tal van activiteiten om de campagne kracht bij te zetten. Buurtbewoners en bedrijven die een bijdrage leveren kunnen ook een tegenprestatie tegemoetzien: van een vaartocht vanaf de Fronik tot een volledig georganiseerde teamdag voor bedrijven. Dat is een fantastisch aanbod. Ik heb op een mooie dag in september een keer in het zonnetje mogen vergaderen op de Fronik. Ik kan het u aanbevelen!

De crowdfunding campagne van de Fronik Buurtboerderij is te vinden op de website Voor je buurt.

Peter Oussoren
Loods herbestemming monumenten