Blog: Nieuwe Loods Herbestemming Monumenten stelt zich voor

(11 februari 2021)

Mijn naam is Klaas Telgenhof, sinds 1 augustus 2020 ben ik Loods Herbestemming Monumenten van de provincie Noord Holland.

Via deze weg stel ik me graag kort aan u voor. Opgeleid als bouw- en bedrijfskundig ingenieur heb ik gewerkt in het uitvoerend bouwbedrijf en bij diverse projectontwikkelaars voordat ik de erfgoed wereld binnenstapte. In die periode heb ik ook regelmatig bij enkele gemeenten gewerkt. Daardoor ben ik bekend met bouwend, ontwikkelend én besturend Nederland.

Mijn liefde voor monumenten, maar ook voor hoogwaardige woon- en leefkwaliteit was er altijd al. Kerken trokken in eerste instantie mijn aandacht, mede omdat ik vroeg ben begonnen met kerkorgel te spelen. Maar ook oude steden vind ik erg interessant. Er gaat geen vakantie voorbij zonder het bezoeken van oude steden, kerken en het bespelen van de orgels.

Al heel snel na mijn opleiding heb ik cursussen in restauraties gevolgd en heb ik er veel over gelezen. Pas later heb ik al die kennis kunnen toepassen. Na mijn werk als ontwikkelaar van kantoren, woningen en woonwijken (uitleg, binnenstedelijk) ben ik mij steeds meer gaan richten op herontwikkelingen en herbestemmingsprojecten. Eerst in de gehele breedte, later meer gericht op monumenten.

De laatste jaren ben ik daardoor onder andere aan de slag geweest als aanjager agrarisch erfgoed voor de provincie Zuid-Holland.

Mijn motto bij het mooier maken van wijken en projecten is steeds geweest: kijk af en leer van de “oude steden” wat goed is; ga op zoek naar de reden waarom die aanwezige kwaliteit zo bijzonder is en die bovendien door velen zo enorm wordt gewaardeerd.

Het is moeilijk om precies zo te bouwen als vroeger, en dat moet je ook niet willen. De waarden die daar echter in liggen en die we willen vasthouden, zijn een goede basis om oud en nieuw te verbinden. Daarom is verduurzaming, naast behoud, ook zo ontzettend belangrijk, enerzijds om het object duurzaam in stand te houden, maar anderzijds om ook duurzaam te zijn in onderhoud en exploitatie. Dat is een van de grote uitdagingen voor de toekomst, niet alleen voor mij, maar ook van de gehele provincie Noord-Holland. Deze uitdaging ga ik graag aan, uiteraard wel met uw hulp en inzet.

Graag tot ziens.

Klaas Telgenhof

Klas Telgenhof

Uitgelicht