Herbestemming van Fort bij Nigtevecht

(09 juni 2021)

Forten moeten geëxploiteerd worden om ze duurzaam te behouden voor de toekomst. Daar is Natuurmonumenten van overtuigd. Maar vóórdat forten geëxploiteerd kunnen worden en goed toegankelijk kunnen zijn voor het publiek is er nog veel werk aan de winkel. En dat is precies wat er nu op Fort bij Nigtevecht gebeurt! Sinds 2019 heeft het fort een nieuwe huurder, die deze locatie wil gebruiken voor kleinschalige horeca, activiteiten zoals workshops en het uitoefenen van ambachten. Om die plannen uit te kunnen voeren is het belangrijk dat het fort in ieder geval verwarmd kan worden. In de eerste fase van de herbestemming van Fort bij Nigtevecht staat dat op het programma.

Warme manschappenverblijven

De herbestemming van Fort bij Nigtevecht is gestart met het isoleren en verwarmen van zes manschappenverblijven in de rechtervleugel van het fort. Zo is er een luchtwarmtepomp geplaatst: op deze manier kunnen de verblijven op een duurzame manier verwarmd worden. De vloeren in de zes ruimtes zijn geïsoleerd. En alle elektra is vernieuwd, zodat het fort veilig gebruikt kan worden. 

Glazen puien

Op Fort bij Nigtevecht heeft elk manschappenverblijf een eigen deur naar buiten. Om ervoor te zorgen dat de ruimtes beter geïsoleerd zijn én om het oorspronkelijke karakter zo min mogelijk aan te tasten, heeft Natuurmonumenten in de rechtervleugel glazen puien geplaatst. De lange gang die van de linker- naar de rechterkant van het fort loopt en de lengte van het fort beleefbaar maakt, blijft zo in tact. Voor een extra isolerende werking komen er in de gang ook nog twee glazen deuren. 

Méér toiletten

Laatste klus in de eerste fase is ook nagenoeg afgerond: het vernieuwen en uitbreiden van de toiletten in het fort. In plaats van één toilet, komt er een toilet voor dames, heren en minder-validen.

Kijkje en koffie?

Op zaterdag en zondag is Fort bij Nigtevecht toegankelijk voor het publiek. Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen hoe de herbestemming vordert en te genieten van de prachtige plek met goede koffie en thee en heerlijke taart.
 

Uitgelicht