Natuurverbindingen

De provincie Noord-Holland werkt, samen met verschillende partners, aan het verbinden van natuurgebieden. Hierdoor krijgen dieren een groter aaneengesloten leefgebied, kunnen ze beter voedsel en soortgenoten vinden en worden hun overlevingskansen groter.

Onder meer de kleine parelmoervlinder maakt gebruik van natuurverbindingen
Onder meer de kleine parelmoervlinder maakt gebruik van natuurverbindingen (foto: Ruud Luntz)

Om de effecten te meten, monitoren de provincie en haar partners verschillende natuurverbindingen. Ook inwoners kunnen wild spotten.  

Wild spotten in Noord-Holland

De afgelopen jaren heeft de provincie flink geïnvesteerd in de aanleg van faunapassages. De provincie plaatst sinds september 2016 camerabeelden van 10 faunapassages op www.wildspotter.nl. Bezoekers van de website geven vervolgens aan welke dieren op de beelden te zien zijn. Zo helpen zij mee aan de monitoring. 

Natuurbrug Laarderhoogt

De natuurbrug Laarderhoogt verbindt de natuurgebieden Bussummer- en Westerheide ten zuiden en Noorderheide, Tafelberg- en Blaricummerheide ten noorden van de rijksweg A1. De natuurbrug is naast een natuur- ook een recreatieve verbinding.

Natuurbrug Zanderij Crailoo

Uit onderzoek blijkt dat alle grote en middelgrote zoogdieren en zes soorten amfibieën de natuurbrug Zanderij Crailoo gebruiken. Daarnaast passeren jaarlijks ongeveer 180.000 voetgangers en fietsers en 1.700 ruiters de brug.

Natuurverbinding Zwaluwenberg

De natuurverbinding Zwaluwenberg bestaat uit natuurbruggen over het spoor Utrecht – Hilversum, de rijksweg A27 en de provinciale weg N417. Het Gooisch Natuurreservaat voert het beheer uit. Onderzoek naar verschillende dieren loopt tot 2020.
De BBC Radio is in oktober 2016 bij Edgar van der Grift, van Alterra, geweest voor een interview over ecoducten. Edgar van der Grift heeft de Britten onder meer meegenomen naar de Hoorneboeg en ecocorridor Zwaluwenberg. Het interview is terug te luisteren via de website van BBC Radio.

Natuurverbinding Naardermeer-Ankeveen

Door deze natuurverbinding kunnen verschillende zoogdieren, amfibieën en reptielen zich tussen het Naardermeer en de Ankeveense plassen verplaatsen. Uit onderzoek blijkt dat dieren de verbindingen intensief gebruiken.

Natuurverbinding Zandpoort (Zandvoortselaan)

De werkgroep monitoring, waarin Waternet, Natuurmonumenten, PWN en Nationaal Park Zuid-Kennemerland samenwerken, verzorgt de monitoring van natuurbrug Zandpoort. Het onderzoek loopt van 2014 tot 2020. Uit het eerste onderzoek Natuurbrug Zantpoort blijkt dat veel dieren de brug al gebruiken.

Bekijk de natuurverbinding Zandpoort op een 360-gradenfoto.

Natuurbrug Zandpoort is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. 

Natuurverbinding Zeepoort (Zeeweg Bloemendaal)

Eind 2017 is deze natuurbrug klaar. Dan gaat ook hier gemonitord worden. 

Meer informatie

Uitgelicht