Texel

Bewoners en vaste bezoekers van het Waddeneiland Texel weten het al: nergens in Nederland vind je op zo'n klein oppervlak zoveel verschillende landschappen.

Wad, kwelder, polder, bos, duin en strand liggen hier op wandel- en fietsafstand. Elk met hun eigen schoonheid en rijkdom aan planten en dieren. Mede hierdoor zijn in ons land op Texel de meeste broed- en trekvogels te bewonderen.

Het getijdegebied De Slufter is misschien wel het bekendst. Het is de enige plek in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Zoutresistente planten als lamsoor en Engels gras kleuren hier ‘s zomers prachtig paars en roze. In natuurgebied De Hoge Berg zijn de fotogenieke graslanden met schapenboeten van elkaar gescheiden door eeuwenoude ‘tuunwallen’: opgestapelde graszoden met zand ertussen. Ze herbergen een eigen soortenrijke plantengroei én de zeldzame Texelse zandbij. Dit kan ontstaan doordat een tuunwal niet wordt bemest, een eigen waterhuishouding heeft en soms wordt begraasd of gemaaid.

Schermafbeelding kaart deelgebieden Texel
Kijk op de kaart wat er gebeurt in het gebied Texel
 (pdf, 1 MB)

Projecten

Het bijzondere landschap van Texel wordt beschermd. Met subsidies voor het cultuurlandschap als de tuunwallen en met natuurprojecten.

Natuurnetwerk

Het Natuurnetwerk Nederland is op Texel nagenoeg voltooid. Er staat nog 131 van de 6.249 hectare open. Daarvoor lopen nog enkele lokale initiatieven, bijvoorbeeld van een aantal terreinbeherende organisaties en de natuurvereniging. Nieuwe initiatieven zijn welkom.

Natura 2000

De werking van wind, water en zand is bepalend voor het ontstaan van het kustlandschap, zo ook in het Natura 2000-gebied Duinen en Lage Land Texel. Hierdoor kunnen duinen zich blijven vernieuwen. Deze dynamiek is sterk verminderd door de aanleg van strandhoofden, de aanleg van stuifdijken en het vastleggen van kale duinen. Daarmee verdwijnt het open duinlandschap. Ook is er door verdroging van de zilte graslanden minder brak water beschikbaar voor planten. Er daalt teveel stikstof neer in het gebied, waardoor de soortenrijkdom afneemt.

Om de natuurlijke dynamiek weer in gang te zetten worden stuifkuilen met los zand aangelegd. Om de effecten van stikstof tegen te gaan, worden duinvalleien gemaaid en wordt de bovenste bodemlaag vol voedingsstoffen verwijderd (plaggen). Via hoogteverschillen wordt gezorgd voor een natuurlijke waterafvoer in de vochtige duinvalleien. Bij de duinbossen wordt naaldbos omgevormd naar gemengd loofbos waardoor verdamping van regenwater afneemt.

Kijk hier voor een samenvatting van het beheerplan. Hier staat verder toegelicht waarom het nodig is de natuur te herstellen en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

Stikstof

Een grote opgave ligt er voor het terugdringen van de neerslag van stikstof. Op 67% van het Natura 2000-gebied Duinen en Lage Land Texel daalt er teveel stikstof neer. Belangrijkste bronnen daarvoor zijn, naast het buitenland (37%) en ammoniak van zee (29%), de landbouw (17%) 5% scheepvaart; 2% wegverkeer; 1% industrie; 1% vervoer en overig verkeer en 7% van overige sectoren (Bron: AERIUS Monitor, oktober 2020). Het doel is om in 2035 zo’n 200 mol stikstof minder te laten neerdalen. Daarbij is het de bedoeling dat elke sector hieraan zijn bijdrage levert.

Cirkeldiagram Duinen en Lage Land Texel

Meer informatie

Neem voor het Natuurnetwerk en andere natuurprojecten contact op met gebiedsregisseur Johan Mekken, johan.mekken@noord-holland.nl. De projectleider stikstof is Siemon Top. Hij is bereikbaar via siemon.top@noord-holland.nl.