10. Marken

De donkergroene houten huisjes sieren menig vakantiefoto, maar er gaat een lange geschiedenis achter die huisjes schuil.

Landschap Marken

Eeuwenlang knaagde de zee aan het eiland Marken. Met klei en veen maakten de bewoners terpen om maar droge voeten te houden. Men woonde dicht op elkaar in veilige, hoger gelegen buurtschappen. Tot in 1916 voor de zoveelste keer het water kwam en zelfs Amsterdam bedreigde. Pas toen was het genoeg: de Zuiderzeewerken werden aangelegd.

Zeven werven

Al die tijd was het eiland omringd door water. Pas in 1957 werd het met een dijk verbonden aan het Noord-Hollandse vasteland. Er gaat nog steeds maar één weg naar Marken, die vele toeristen naar het karakteristieke dorpje brengt. Heel Marken is ‘beschermd dorpsgezicht’. De zeven overgebleven terpen of werven waarop werd gebouwd, hebben archeologische waarde. De vuurtoren Het Paard van Marken is een rijksmonument. Het dorp lijkt gebouwd om voor altijd herdacht te worden.  

Het rustige, open weidegebied om de dorpskern is geliefd bij weidevogels, zoals de grutto en de tureluur. ‘Als ik voor mijn werk op pad ben zie ik in de omgeving van Marken elke maand weer andere vogels,’ vertelt postbezorger Raquel Felipe. ‘Ik kom uit Tenerife, maar ook hier is de natuur echt prachtig.’

Stem nu op jouw favoriete landschap

Marken doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Heeft dit eiland jouw voorkeur? Stem dan op Marken als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem