12. Oosterdijk

Een plek zonder lawaai van snelwegen of luide machines. Niets dan de stilte van het open landschap. Het bestaat, en het is te vinden in Noord-Holland. Bijzonder Provinciaal Landschap Oosterdijk is misschien wel een van de stilste plekjes van Nederland.

Oosterdijk

‘Ook al woon ik zelf aan de kust, de rust die ik hier ervaar lijkt anders,’ vertelt Egmonder Jesse Reij over Bijzonder Provinciaal Landschap Oosterdijk. ‘Het is hier zo stil, dat ik er graag kom om te wandelen.’ In dit stukje polder ten noordoosten van Enkhuizen en Andijk vind je weinig anders dan fietspaden, weilanden en brede sloten. Oosterdijk is nauwelijks bebouwd; een oase van rust. De enige echte blikvangers zijn de antieke West-Friese Omringdijk en de rijksmonumentale vuurtoren De Ven langs het IJsselmeer.

Het open gebied maakt deel uit van de polder Het Grootslag, die in de 12e en 13e eeuw is ontgonnen door dijken aan te leggen. De zeeklei is uitermate geschikt voor landbouw en verderop vind je dan ook veel fruittelers, bollenboeren en glastuinbouw. Waar hun transport in dit deel van West-Friesland ooit over water ging, zijn daar nu op de meeste plekken wegen voor in de plaats gekomen. De kavels zijn groter gemaakt en de agrarische bebouwing is toegenomen. Maar niet in het landschap van Oosterdijk. Hier is nog veel van de oorspronkelijke ‘vaarpolder’ bewaard gebleven. 

Weids uitzicht

De uitgestrekte weilanden lijken de dans van de drukte ontsprongen, en bieden een weelderige rust aan de vele kwetsbare weidevogels die hier jaar in, jaar uit broeden. Belangrijk dus, om dit gebied te koesteren. 

Niet alleen dieren vinden hier rust. De dijken trekken ook mensen aan die lekker willen wandelen en fietsen, en komen genieten van het weidse uitzicht over het IJsselmeer en het vlakke polderlandschap. Bijzonder Provinciaal Landschap Oosterdijk heeft de ruimte om te ontspannen.

Delen van het gebied langs de dijk zijn opgenomen in het Natuurnetwerk Nederland. Langs weggetjes met namen als ‘Rikkert’ en ‘Elsenburg’ en via sloten en waterwegen kunnen flora en fauna ongestoord hun weg vinden naar natuurgebieden verderop in West-Friesland. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Oosterdijk doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Vind jij dit landschap ook zo mooi? Stem dan op Oosterdijk als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem