13. Oostzaner- en Ilperveld

Prachtige uitzichten, open velden, eilandjes en langgerekte lintdorpen met authentieke huizen. En dat binnen een half uur vanuit het centrum van Amsterdam. Welkom in het Bijzonder Provinciaal Landschap Oostzaner- en Ilperveld.

Oostzaner- en Ilperveld

Het is een uitgestrekt gebied, met veel oude sloten die door de natuur zijn gevormd. Weinig rechttoe-rechtaan werk dus. De dorpen in het gebied slingeren langs dijkjes en oude wegen. Eeuwenoude boerderijen worden afgewisseld met karakteristieke Zaanse woningen. Weidevogels vliegen af en aan.

Ideaal broedgebied

‘Het typische beeld van Holland dat in de schilderkunst furore maakte en de hele wereld over ging, kunnen wij elke dag in het Oostzaner-Ilperveld beleven,’ glundert landschapshistoricus Lisa Timmerman van MOOI Noord-Holland, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie in Noord-Holland.

‘Het gras heeft hier meer tinten groen dan je ooit had kunnen bedenken. Je ziet de watermolentjes boven de rietkragen uitsteken, met iets verder op de achtergrond de kerktoren en aan de horizon doemen de torens van Amsterdam op. Des te indrukwekkender is het dat de sloten en dorpsstraten hier al honderden eeuwen oud zijn.’’ 

Dit Noord-Hollandse gebied tussen Zaandam, Amsterdam en Purmerend weet al 1000 jaar wat watermanagement inhoudt. Het heeft een eeuwenlange geschiedenis van veenvorming, veenontginning, ontwatering, dijkdoorbraken en inpolderingen. En het resultaat mag er zijn.

Oostzaner- en Ilperveld is van oudsher wat drassig en daarmee een ideaal broedgebied voor weidevogels. Grote delen van de polder behoren tot het Natuurnetwerk Nederland en is bestempeld als Natura 2000: beschermd natuurgebied. 

Monumentale stolpboerderijen

Sommige velden zijn alleen maar met een bootje te bereiken. Toch is het er goed toeven voor de drukke, mobiele stedeling. De fietspaden en wegen zijn goed begaanbaar, en een frisse neus bij een tochtje langs de monumentale stolpboerderijen is snel gehaald.  

Je rijdt er door een fraai landschap, maar ook een landschap dat aandacht nodig heeft, zo vindt Lisa. ’Want alleen met oog voor elkaar én voor het landschap, waarvan de waarden zo kwetsbaar zijn, kunnen wij ook de generaties na ons van het landschap laten genieten.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Oostzaner- en Ilperveld doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap Verkiezing. Vind jij dat dit landschap moet winnen? Stem dan op Oostzaner- en Ilperveld als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem