17. Schellinkhout en omgeving

“Het mooie aan dit gebied is, dat je het verhaal ervan als het ware kunt lezen.” Docent waterbeheer Tjalling James stippelt in zijn vrije tijd wandelroutes uit in Bijzonder Provinciaal Landschap Schellinkhout en omgeving. Er valt heel veel te zien.

Schellinkhout

“De kerk, met het raadhuisje erachter, geeft mooi weer hoe het leven vroeger was. Het was het centrum van Schellinkhout,” vertelt Tjalling. “Ook het voormalig station is nog zichtbaar, net als de oude spoorbrug. In je verbeelding zie je de oude stoomtrein trein gewoon nog rijden.” Tegenwoordig raast de intercity tussen Hoorn en Enkhuizen door het open landschap. Maar daarna is het stil. Heel stil. In de verte landen de weidevogels. Delen van het gebied behoren dan ook tot het Natuurnetwerk Nederland, dat dieren en planten in staat stelt ook andere natuurgebieden te bereiken.

Eeuwenoude stolpboerderijen

Al in de 12e eeuw werden hier dijken aangelegd. De oude zeeklei in het gebied leende zich uitstekend voor intensieve agrarische activiteit. Boerderijen zochten de enigszins hoger gelegen plekken – de kreekruggen - op en rijgen zich nu aaneen langs weggetjes en dijken, en vormen zo karakteristieke lintdorpen als Wijdenes en Oosterblokker.

Inmiddels beschermt een monumentale dijk het gebied: de West-Friese Omringdijk. Toch heeft ook deze waterkering heeft het vroeger meerdere malen verloren van het water. Kleine meertjes laten zien waar de doorbraken waren. Vele broed- en trekvogels nemen daar tegenwoordig een bad.

Ook slingeren er nu vele weggetjes door het gebied ten oosten van Hoorn. Maar de authentieke verfijnde opbouw van de polder, de kavels, zijn intact gebleven. Net als de dorpjes en tientallen eeuwenoude stolpboerderijen. Schellinkhout en omgeving is het waard om gewaardeerd te worden.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Schellinkhout en omgeving doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Ben jij de grootste fan van dit gebied? Stem dan op Schellinkhout en omgeving als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem