18. Schermer

Maar liefst 54 molens maalden in de 17e eeuw in vier jaar tijd het hele gebied tussen Alkmaar en Purmerend droog. De waterhuishouding zat zo goed in elkaar dat de molens zo’n driehonderd jaar later nog in gebruik waren. Pas in 1929 hielden de wieken op met draaien. Het resultaat: een bijzondere polder met een heldere opzet met vaarten, rechthoekige kavels voor agrarisch gebruik, oude stolpboerderijen en uitzicht zover je kan kijken.

Schermer

‘Als ik mijn hoofd leeg wil maken, dan wandel ik door Schermer,’ legt Daan Schuit uit. ‘Je kan er eindeloos lopen zonder dat er iets verandert en dan ineens is daar een dorpje, een boerderij of een molen. De rust en de voorspelbaarheid werken bijna meditatief.’

Bijzonder Provinciaal Landschap Schermer dwingt respect af. Grootschalig, open, strak, op en top agrarisch.. De karakteristieke waterhuishouding met vaarten op boezemhoogte is uniek. Wist u dat de Noordervaart rechtstreeks naar de kaasmarkt in Alkmaar voert?

Beplante erven

Door de eeuwen heen vormden zich langs de vaarten lintdorpen met stolpboerderijen waarvan er nu veel op de monumentenlijst staan. Ieder met zijn eigen fraai beplante erf, sommige zelfs met een watercarré, een lust voor het oog.

Het zuidelijke deel van de Schermer grenst aan het Alkmaardermeer en is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Hier voelen weidevogels zich helemaal thuis.

Stem nu op jouw favoriete landschap

De Schermer doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Vind jij dit landschap het fraaist? Stem dan op Schermer als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem