1. Abbekerk en omgeving

Rond het West-Friese Abbekerk, ten noorden van Hoorn, ligt een Bijzonder Provinciaal Landschap waar de tijd op sommige plekken lijkt stil te staan. Antieke stolpboerderijen, eeuwenoude kavels en waterlopen vormen een betoverende puzzel van Noord-Hollandse schoonheid.

Abbekerk en omgeving

‘Ik woon en werk al een halve eeuw in deze streek,’ vertelt tulpenkweker Jos van Diepen. ‘Ik geniet er elke dag weer van het vee en de vele gewassen die in dit vruchtbare gebied groeien. Het is een prachtige omgeving, gemaakt door onze voorouders.’

Het gebied rond Abbekerk, tussen Hoorn, Medemblik en Opmeer laat zijn ontstaansgeschiedenis nog steeds goed zien. Lintdorpen op oude kreekbeddingen met, tussen de huizen door, het zicht op het open en ontgonnen landschap. De weilanden vormen een ideale broedplek voor weidevogels.
 
Loop rond en adem de geschiedenis. De oude Westfriese Omringdijk doemt op boven het land en aan de rand van droogmakerij De Bennemeer staat nog altijd het oude gemaal. Levende monumenten van de eeuwenlange strijd tegen het water. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Met de karakteristieke eeuwenoude stolpboerderijen als bewakers van het agrarische erfgoed, is Abbekerk en omgeving Noord-Holland op zijn best. Vind jij dat ook? Breng dan hier je stem uit en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem