2. Alkmaardermeer en omgeving

Het Alkmaardermeer en omgeving vormen een mooi natuurlijk contrast met de omliggende stedelijke gebieden van Uitgeest, Zaanstad en Heemskerk. Evert Vermeer is voormalig burgemeester van Heerhugowaard en zet zich als voorzitter van de stichting Oer-IJ onder andere in voor behoud van dit bijzondere landschap.

Landschap Alkmaardermeer en omgeving

“Vroeger kwam de Rijn hier bij Castricum in zee. Dat is nog te zien aan de geulen die de rivier heeft achtergelaten. Voor mij is dit landschap als muziek. Je kunt het niet missen. Het kan beroeren en ontroeren.”

Ruimte in je hoofd

Het Alkmaardermeer is oorspronkelijk een veengebied ontstaan uit moeras. Door het inklinken en verdwijnen van het veen konden grote waterplassen ontstaan, zoals het Alkmaardermeer. Het gebied kent een groot aantal verschillende landschappen, zoals polders, moeraslanden en open water. Het leent zich uitstekend voor waterrecreatie, fietsen en wandelen. 

“De polderlandschappen maken met hun verte en wolkenluchten ruimte in je hoofd.” Toch is het niet alleen maar groen en water. In het zuidoosten zijn de forten van de Stelling Amsterdam goed zichtbaar. Vermeer pleit voor behoud van het gebied dat onder druk staat van de vooruitgang. “Omdat er in ons dichtbevolkte land zo weinig open landschap over is, moeten we de resterende ruimte koesteren.”

Stem nu op jouw favoriete landschap

Ben jij het eens met Evert en vind jij dat het Alkmaardermeer en omgeving verkozen moet worden tot Noord-Hollands meest Bijzondere Landschap? Breng dan hier je stem uit en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem