3. Amstelscheg

Het heeft cultureel-historische waarde, het is een plek om te recreëren én het strijdt mee tegen het water. Een groene ader voor de stad. Bijzonder Provinciaal Landschap Amstelscheg is een aaneensluiting van veenpolders en droogmakerijen onder de rook van Amsterdam.

Landschap Amstelscheg

De Amstel stroomt er, net als die kleine veenriviertjes met namen als de Winkel en de Oude Waver. Er zijn actieve boerderijen, er staan eeuwenoude herenhuizen, er is ruimte voor weidevogels en dat allemaal op tien minuten fietsen van de RAI. 

Verbinding

“Alles rondom de Amstelscheg draait om verbinding,” legt Beheermedewerker van Groengebied Amstelland Jeroen Schepers uit. “Van stad tot natuur en recreatie tot landschap.” Het is een gebied dat voor vele stedelingen van waarde is om te recreëren en voor even te ontsnappen uit de drukte, maar dat ook kwetsbaar is, vanwege de stedelijk druk. Waard om in de gaten te houden, dus. Want weg is weg.

De torens van de Zuidas en Amsterdam Zuidoost lijken dit landschap te willen opslokken. Toch blijft het eeuwenoude Noord-Hollandse stukje groen, waar Rembrandt inspiratie opdeed, vooralsnog dapper weerstand bieden. Amstelscheg: de Amsterdamse slagader naar het Groene Hart. 

UNESCO werelderfgoed

Het veengebied in de Amstelscheg is al zo rond de 12e eeuw ontgonnen, en is nauw verbonden met het ontstaan van de hoofdstad. De weilanden, stervormige kavelvormen en kronkelende rivier geven het gebied nog altijd een authentiek karakter.

Ook heeft het UNESCO werelderfgoed in huis met De Stelling van Amsterdam. Naast de recreatieve, historische en ecologische waarde van het gebied, is het ook nog steeds actief in de strijd voor droge voeten: polder de Ronde Hoep dient als noodoverloop voor overtollig water.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Een groene ader voor de stad. Zo zou je Bijzonder Provinciaal Landschap Amstelscheg kunnen omschrijven. Verdient die groene ader wat jou betreft wat extra waardering? Stem dan op Amstelscheg als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem