5. Callantsoog

Machtige duinen torenen uit boven eeuwenoud ingepolderd landschap. “Je moet het zien, schoonheid valt moeilijk uit te leggen.” Paula van Onsem geniet duidelijk van het Bijzonder Provinciaal Landschap Callantsoog. Ooit een eiland dat vocht tegen de elementen, nu pleisterplaats voor bollentelers, toeristen en broedende weidevogels.

Landschap Callantsoog

“Het dorp met het karakteristieke kerkje tegen de duinen, de kleurrijkste bloembollenvelden, een gezellige kustplaats met ruimte alom,” vertelt ze. “De duinen zijn er hoog, ongerept en vormen een prachtig decor voor het weidse omringende landschap.” 

Onttrokken aan de invloed van de zee

Het gebied boven het kustdorpje Callantsoog zit ingeklemd tussen de Noordzee en de historische Zijperzeedijk. Nu is het drooggelegd, maar dat had behoorlijk wat voeten in de aarde. De zee had eeuwenlang vrij spel, en brak meermaals door de duinen. 

Pas in de Middeleeuwen lukte het om het gebied tegen het water te beschermen. Met succes worden stukjes polder, door de aanleg van dijken, geleidelijk aan de invloed van de zee onttrokken. Het gebied rond Callantsoog kent een intensieve agrarische activiteit. Ook toeristen weten het te vinden. De dunne, hoge duinenrij, de zee en het open achterland nodigen uit voor ontspanning en recreatie.

De polders zijn daarnaast een uitermate populair broedgebied voor weidevogels. Sommige stukken zijn zelfs Natura-2000 gebied, en maken daarmee onderdeel uit van het Europese plan om biodiversiteit te behouden en kwetsbare leefgebieden te beschermen.

Parel in de provincie

Op een steenworp afstand van Schagen en Den Helder, in de kop van Noord-Holland, vormt het glooiende landschap rond voormalig eiland Callantsoog een ideale plek voor vogels, landbouw en recreatie. Een parel in de provincie, met de trots van een gewonnen strijd tegen het water.

“Als ik een foto laat zien van Callantsoog, zeggen mensen meteen: daar moet ik heen,” zegt Paula. “Omdat er nog zo weinig plekken met zoveel natuurlijke schoonheid zijn, moet dit beschermd worden.” 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Vind jij net als Paula dat Callantsoog de waardering moet krijgen die het verdient? Stem dan op Calantsoog als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur! 

Stem