8. Haarlemmermeer-Noord

Eeuwenlang was het Bijzonder Provinciaal Landschap Haarlemmermeer-Noord onstuimig en waterrijk, tot de koning in 1837 besloot dat het genoeg was. De Haarlemmermeer werd drooggelegd. Nu biedt deze polder plek aan een van de belangrijkste economische pijlers van Nederland: Schiphol.

Haarlemmermeer-Noord

‘Op het Groene Schip besef je heel sterk hoe belangrijk dit stukje landschap en natuur is in de drukte van de haven en luchthaven.’ Mariëtte Sedee is wethouder Ruimtelijke Ordening en Natuur van Haarlemmermeer. ‘Daar kijk je van Amsterdam aan de ene kant tot de duinenrij aan de andere kant.’

Het is druk in dit stukje Noord-Holland tussen Hoofddorp, Amsterdam en Haarlem. Snelwegen, kantoren, bedrijven: de aanzuigende werking van de luchthaven zorgt voor steeds meer bebouwing en economische activiteit.  

Dijkdorpen en rechthoekige velden geven het gebied een strak georganiseerde uitstraling. De ruimte - en vooral de beleving ervan - is essentieel in de toenemende verstedelijking van het gebied. Iets dat bewaakt mag worden. Net als de forten van de Stelling van Amsterdam langs de Geniedijk, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. 

Natuurnetwerk Nederland

Om de Zwanenburgbaan ligt daarom een ‘Groen Carré’ en het Haarlemmermeerse Bos en recreatiegebied Groene Weelde maken zelfs deel uit van het Natuurnetwerk Nederland, dat ecologisch belangrijke gebieden met elkaar verbindt. 

‘Haarlemmermeer en de gemeenten om ons heen gaan groeien,’ vertelt Sedee. ‘Er komen meer inwoners. Dus het is extra belangrijk dat er goed en aantrekkelijk groen in de buurt is.’ 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Haarlemmermeer-Noord doet mee aan de verkiezing van Noord-Holland Meest Bijzondere Landschap. Springt dit gebied volgens jou het meest in het oog? Stem dan op Haarlemmermeer-Noord als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem