22. Vechtstreek-Noord

Het Muiderslot torent er hoog boven de polder uit en ziet uit op de bossen en het Naardermeer. Han ter Heegde heet je welkom in zijn unieke achtertuin. Naast burgemeester van Gooise Meren ziet Han, geboren Tukker, zichzelf vooral als een genietende inwoner: “Hier komt voor mij alles samen.” 

Vechtstreek-Noord

De natuurlijke en culturele geschiedenis is inderdaad overal zichtbaar in Bijzonder Provinciaal Landschap Vechtstreek-Noord, met vestingsteden als Muiden, Weesp en Naarden; de Vecht en de uitloop van de Utrechtse Heuvelrug. “Het mooiste vind ik om de polder in te gaan tussen Muiden en Muiderberg. Dan kijk je uit op het prachtige Muiderslot, en zie je waar de Vecht de vroegere Zuiderzee in stroomt.”

Oudste natuurmonument van Nederland

Bijzonder Provinciaal Landschap Vechtstreek-Noord ligt ingeklemd tussen Amsterdam, Naarden, Het Gooi en het Amsterdam-Rijnkanaal, met de Zuiderzeedijk als natuurlijke noordgrens. Je vindt er polderlandschap, veengebied, bossen, het Naardermeer, vestingsteden, rivieren en dijken. Het is een van de meest diverse en oudste landschappen in Noord-Holland. 

Han heeft ook een voorliefde voor het Naardermeer. “Het is het oudste Natuurmonument van Nederland, met zeer helder water. Dat brengt leven met zich mee. Er leven zelfs weer otters.”

Groene oase

“Je kunt in deze omgeving heerlijk zwemmen, maar niet alleen in het water is het goed toeven. Stap in Vechtstreek-Noord op de fiets en je komt op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Stille polderweggetjes voeren je langs oude vestingsteden, bossen, veenlandschap, rivierbeddingen. Binnen vier á vijf kilometer kom je al die verschillende landschappen tegen. Heel erg uniek.” 

Als burgemeester balanceert Han tussen vooruitgang en behoud. “Ja, we moeten vooruit. Maar vooral ook dit unieke stukje Noord-Holland blijven beschermen. Het is als een groene oase tussen Amsterdam en Hilversum, gemeenten die alsmaar uitbreiden met woonwijken en snelwegen. Het gebied is kwetsbaar.” 

Hij weet wat hem (en ons) te doen staat. “Je moet 100 jaar vooruitdenken als je hier wat gaat bouwen, met oog voor duurzaamheid, leefbaarheid én natuur. Het Naardermeer is ook niet voor niets een Natuurmonument. Dat moeten we zo houden.”

Stem nu op jouw favoriete landschap

Ben jij het eens met Han en vind jij Vechtstreek-Noord ook het meest Bijzondere Landschap van Noord-Holland? Stem dan nu en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem