23. Vechtstreek-Zuid

De levendige Loosdrechtse Plassen, de verstilde wateren van Ankeveen en Kortenhoef, waterlelies en karekieten; Bijzonder Provinciaal Landschap Vechtstreek-Zuid heeft het allemaal.

Vechtstreek-Zuid

‘Als je op sommige plekken van de grote plassen afvaart, bekruipt je het gevoel dat je door de Amazone aan het peddelen bent.’ Fotograaf Jon van Schaik groeide op in Noord-Limburg, maar komt al zijn hele leven in een familiehuis in Vreeland, aan de oever van de Wijde Blik. ‘Futen, meerkoeten, sporadisch een snoek, vroeger paling, adders; ik zag allemaal dieren die mijn Limburgse vriendjes nooit in het echt hadden gezien. Het is een uniek Nederlands landschap met prachtige historie.’

Turfwinning

Vanaf de Middeleeuwen werd het gebied tussen Amsterdam, Hilversum en het Gooi ontgonnen voor landbouw en turfwinning. Die turf werd gebruikt als brandstof voor de grote steden. Veel afgravingen vulden zich vervolgens met water. Wie had ooit kunnen denken dat dit ‘energielandschap van vroeger’ zo’n groene oase zou gaan vormen. 

De plassen zijn omgeven door moerasbossen, de sfeer is vredig en verstild. De Loosdrechtse plassen zijn de ideale plek voor actieve watersport, maar ook om rustig met je sloep te varen. De landgoederen van buitenplaatsen van ’s-Graveland en die langs de Vecht zijn er dichtbij.

Grote delen van het gebied behoren tot het Natuurnetwerk Nederland en het Europese Natura 2000-programma. Hierdoor zijn broedgebieden voor moerasvogels als de karekiet en purperreiger beschermd.

Stil en pikkedonker

Verscholen in het groen liggen de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ze behoren tot het werelderfgoed van UNESCO, of staan op de lijst om dat te worden. Langs het stroomgebied van de Vecht is het stil, en ‘s nachts pikkedonker. 

Vechtstreek-Zuid is met de nabijheid van Amsterdam een populair gebied voor mensen die graag wonen in een rustige, natuurlijke omgeving. Een omgeving die het waard is om zijn karakter te behouden. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Vechtstreek-Zuid doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Staat dit gebied bovenaan jouw lijst? Stem dan op Vechtstreek-Zuid als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem