24. Veenhuizen en Oterleek

De Polders Veenhuizen en Oterleek zijn oude ‘veeneilanden’ in de grote droogmakerij Heerhugowaard. Het Bijzonder Provinciaal Landschap Veenhuizen en Oterleek wordt gevormd door deze twee pareltjes die hun oorspronkelijke karakter hebben behouden.

Veenhuizen en Oterleek

“Het mooie is dat het hele oude lintdorpen zijn in een weidse omgeving,” legt Henk Komen van Poldermuseum Het Gemaal uit. “In Veenhuizen zie je overal, tussen de bebouwing door, de mooie polder.”

Moerasland met eilandjes

Fiets je over de dijken rond de polders, langs de open graslanden met onregelmatige, middeleeuwse kavels, of door het slingerende lintdorpje Oterleek dat stamt uit de 11e eeuw, dan waan je je even in de tijd van natte voeten en handen uit de mouwen.

De stormvloed van 1248 sloeg grote delen van de dijken weg, waardoor er moerasland met eilandjes ontstonden. Pas in de 17e eeuw lukt het om de kleigrond van wat nu droogmakerij Heerhugowaard is, echt goed tegen het water te beschermen. Tot die tijd lagen de gronden rond Veenhuizen en Oterleek als eenzame, veilige, droge enclaves in dit woeste en natte landschap. Nu ligt verstedelijking op de loer - het snelgroeiende Heerhugowaard is dichtbij. Maar vooralsnog boeren de boeren, fietsen de fietsers over de dijken en vliegen de weidevogels af en aan. Bijzonder Provinciaal Landschap Veenhuizen en Oterleek is een gebied voor ‘fijnproevers’, een landschap zoals het vroeger was en onze aandacht nodig heeft. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Veenhuizen en Oterleek doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Ben jij ‘fijnproever’ en heb je dit gebied in je hart gesloten? Stem dan op Veenhuizen en Oterleek als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem