25. Waterland

Op nog geen twintig minuten rijden van de hoofdstad liggen grijs geschilderde stolpboerderijen in open veenpolders omzoomd door rietoevers. ‘Wat zou het vet zijn als ik hier zelf ooit weer kan wonen,’ droomt Renee Kapitein weg.

Landschap Waterland

Ze groeide op in Waterland en komt er nog altijd graag om te wandelen met haar hond. ‘Het is hier geweldig tussen de velden en de koeien.’ Het is niet voor niets dat menig Amsterdammer hier graag zou wonen.

Grillige waterlopen

Al vanaf de 13e eeuw begon men de aanleg van een dijk rondom het gehele gebied tussen Amsterdam, Edam-Volendam en het Noordhollandsch Kanaal. Regelmatig brak deze door. Vandaag de dag is men bezig Bijzonder Landschap Waterland klaar te maken voor de toekomst; de Markermeerdijk wordt versterkt.
 
Waterland dankt zijn naam aan de grillige waterlopen die onder de naam van Die of Ee door het gebied lopen. De authentieke lintdorpen langs de dijken en vaarten in het open landschap geven een mooi contrast met de grote stad op een steenworp afstand. Durgerdam, Holysloot, Zuiderwoude en Broek in Waterland zijn beschermde dorpsgezichten. Er wordt alles aan gedaan om de oude staat zoveel mogelijk te behouden. 

Toeristen en agrarische activiteit

Stap op de fiets en rij over de dijk langs het Markermeer, voordat je afslaat de polder in, en drink bij een oude boerderij een kopje koffie. Het gebied is populair onder dagjesmensen en toeristen en heeft nog volop agrarische activiteit. Soms lopen er koeien over de weg.  

Ook de weidevogels weten de graslanden goed te vinden. Delen van het gebied zijn beschermd in het Natuurnetwerk Nederland en het Europese Natura 2000-programma. Voeg daar de forten bij van de Stelling van Amsterdam (UNESCO), en de rijkdom en historische waarde van Waterland worden duidelijk. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Waterland doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Sluit jij dit gebied in je hart? Stem dan op Waterland als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem