27. Wieringen

Bijzonder Provinciaal Landschap Wieringen springt letterlijk in het oog, in de voor de rest vlakke omgeving. De weggetjes kronkelen al sinds de Middeleeuwen over dit voormalige Waddeneiland, waar antieke stolpboerderijen met een plaatselijke, unieke bouw de hoger gelegen delen sieren.

Landschap Wieringen
Foto: Theo Baart

‘Aan de ene kant zie je de Waddenzee, aan de andere kant prachtige oude dijkhuisjes. Je hebt de wind in de haren en eigenlijk kom je alleen maar schapen tegen.’ Anke Hollander komt uit Heemskerk, maar wandelt graag in Wieringen. ‘Een prachtige wandeling, waar je met het Wieringer Eiland Museum Jan Lont en het ‘Noormannenpoortje’ ook nog veel leert over de geschiedenis.’

Vergeten Waddeneiland

De voorlaatste ijstijd duwde de grond in dit gebied bij Den Oever en de Afsluitdijk omhoog. Hierdoor ontstond een eiland, dat pas in 1930 bij het vasteland van Noord-Holland werd betrokken. Het aparte karakter van het landschap bleef. Wieringen is een stukje Noord-Holland om te ontdekken - een ‘vergeten’ Waddeneiland.

Natuurlijk hebben de bewoners al ruim voor 1930 geprobeerd hun eiland te beschermen tegen het water. Met wat ze voorhanden hadden, bouwden ze dijken. De monumentale Wierdijk in het zuiden van het gebied is bijvoorbeeld opgebouwd uit gestapeld zeegras, beschermd met houten palen, zand, aarde en stenen. Tegenwoordig wordt er in het gebied volop geboerd, maar ook de rustzoekers weten het te waarderen. Fietsers, wandelaars, vogelspotters; ze genieten allemaal van de adembenemende uitzichten vanaf de hogere delen over het Wad en de Polder Waard-Nieuwland.

De openheid en stilte in dit gebied zijn aantrekkelijk voor weidevogels. Verspreid over het eiland liggen verschillende gebieden die onderdeel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland, dat de natte natuurgebieden langs de Waddenkust en het IJsselmeer met elkaar verbindt.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Wieringen en omgeving doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Is dit voormalige Waddeneiland jouw favoriet? Stem dan op Wieringen als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem