29. Wormer- en Jisperveld

Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Wormer- en Jisperveld. Bioloog Nic Grandiek neemt je graag mee naar zijn geboortegrond. “Dit landschap doet echt wat met je. Het geeft je rust.”

Landschap Wormer- en Jisperveld

“Het landschap van het Wormer- en Jisperveld toont de ontstaansgeschiedenis van Noord-Holland,” vertelt Nic. Hij groeide op in Wormer en banjerde als klein jochie iedere dag al door de velden. “Het gebied is niet alleen historisch gezien erg interessant, ook het ecologische systeem vind ik wonderlijk.” 

Nic maakt zich sterk voor bescherming van dit gebied. “De grutto voelt zich hier thuis, maar is steeds zeldzamer. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we dit gebied behouden.”

Grote diversiteit

“Het landschap van het Wormer- en Jisperveld is erg open en biedt prachtige uitzichten. De afwisseling tussen moerasgebied, antiek boerenland en open water maakt het zo bijzonder. De sloten zijn voorzien van brede rietkragen, waar bijzondere plantensoorten tussen staan. De diversiteit in dit gebied is daardoor ontzettend groot.”

Wormer- en Jisperveld is een groot aaneengesloten gebied. Het wordt aan de zuidwestzijde begrensd door de bebouwing van Wormer en Zaandijk, aan de noordwestzijde door de Knollendammervaart, aan de noordzijde door het Noordhollandsch kanaal en aan de oost- en zuidoostzijde door de ringvaart van droogmakerij Wijde Wormer.

“Je kunt hier prachtige wandelingen en kanotochten maken. In het voorjaar, als er veel weidevogels zitten, is dat een genot”, vertelt Nic glunderend. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Wat vind jij? Zie jij Wormer- en Jisperveld net als Nic als meest Bijzondere Landschap van Noord-Holland? Breng dan nu je stem uit en maak kans op een overnachting in de natuur! 

Stem