30. Zeevang

Polder Zeevang is een uniek stukje Noord-Hollands landschap met net zo’n bewogen geschiedenis als de omliggende gebieden. Maar bovenal een ontzettend fijne en rustgevende plek.

Zeevang

‘Op de vroege ochtenden in Zeevang vergeet ik alles om mij heen’, vertelt Kwadijkse Wilma van Zalinge. ‘Mijn liefde voor het landschap is ontstaan toen ik een fototoestel kocht in 2015. Na een cursus ontdekte ik dat mijn plaatjes uit Zeevang zeer in de smaak vielen bij de medecursisten. Vooral als er een laag grondmist hangt.’

Langgerekte kavelstroken

Dik 1000 jaar geleden begonnen mensen hier al met het ontginnen van het veen. Er waren alleen nog geen dijken die het gebied beschermden tegen het water van de Zuiderzee. Hele dorpen zijn hier door de eeuwen heen weggevaagd, maar telkens stak mensen weer de handen uit de mouwen. 

Stukje bij beetje lukte het om het water buiten te houden. De smalle langgerekte kavels hebben de vorm van een veer en draaien mee met de richting van de oude veenstroompjes. Vanaf de 14e eeuw werden hier de eerste dijken aangelegd. Natuurlijk braken die soms weer door, wat zorgde voor een slingerende dijk met kleine meertjes aan de voet. Sommige van de meertjes werden ingepolderd, zoals de Etersheimer Braakpolder. 

Slingerende lintdorpen

Inmiddels is het hele gebied beschermd, en trekt het vooral toeristen en dagjesmensen. De ringdijken en vaarten van de Purmer en de Beemster en de monumentale West-Friese Omringdijk en Markermeerdijk vormen prachtige routes door het landschap. Fietsen, kanoën, wandelen en zelfs kitesurfen op het Markermeer zijn populair. 

Lange lintdorpen als Kwadijk, Warder en Beets slingeren door de weilanden. Vaak met oude monumentale stolpboerderijen. Edam is een oud stadje dat zijn authentieke karakter heeft bewaard. Een kanaaltje verbindt de dam met de oude zeesluis. Aan de noordkant van het plaatsje ligt een fort van de Stelling van Amsterdam, opgenomen in het Unesco werelderfgoed.

Grote delen van de polders in Zeevang zijn Europees beschermd als Natura 2000-gebied. En dat is wat Wilma van Zalinge betreft maar goed ook. ‘Ik wil nog lang kunnen genieten van de grutto’s, ganzen en al die andere vogels in de polder. Laat Zeevang zoals-ie is zodat ik en vele andere van die mooie stukje Laag Holland nog lang kunnen genieten.’

Stem nu op jouw favoriete landschap

Wat denk jij? Is Zeevang het meest Bijzondere Landschap van Noord-Holland? Breng dan nu je stem uit en maak kans op een overnachting in de natuur! 

Stem