Halte Schiphol-Zuid voorzien van een overkapping

(12 december 2021)

Om de reizigers zo comfortabel en veilig mogelijk te laten overstappen tussen de bussen die op de N196 halteren en de bussen die op de Fokkerweg halteren, wordt een gedeeltelijke overkapping gemaakt. In 2022 wordt gestart met de aanleg van de overkapping.

De nieuwe busbaan die vanuit het project HOV Aalsmeer Schiphol- Zuid is aangelegd, loopt tussen het nieuwe busstation in Aalsmeer (bij de Zwarteweg) via 2 bushaltes (Aalsmeer Centrum en Aalsmeer West) naar het OV-knooppunt Schiphol-Zuid. Dit OV-knooppunt ligt op de kruising Fokkerweg/Pudongweg en de N196 in Haarlemmermeer. Evenals bij de andere haltes zijn bij het knooppunt Schiphol Zuid bushaltes geplaatst voor het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV), zodat de bussen een snellere route kunnen rijden met een hogere frequentie. Daarnaast biedt deze locatie reizigers de mogelijkheid om over te stappen op de buslijnen 180/181 van de Cirkellijn om Schiphol heen en o.a. doorreizen naar Schiphol Airport. 

Ontbrekende schakel

Het knooppunt Schiphol-Zuid is daarmee de ontbrekende schakel voor reizigers om rondom Schiphol te kunnen reizen. Met name voor reizigers die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan bij Schiphol Rijk is deze nieuwe overstapmogelijkheid een uitkomst. Om de reizigers zo comfortabel en veilig mogelijk te laten overstappen tussen de bussen die op de N196 halteren en de bussen die op de Fokkerweg halteren, wordt een gedeeltelijke overkapping gemaakt. Deze zogenaamde droogloop, beschermt de reiziger tegen wind en regen. 

foto impressie droogloop

Gezamenlijk ontwerp

In gezamenlijk overleg tussen de Vervoerregio Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland is nagedacht over het ontwerp voor de droogloop. Ontwerpbureau FromAtoB Public Design, de ontwerper van de R-net huisstijl, heeft een ontwerp gemaakt voor een overkapping met een gespannen dak van textiel. Het dak refereert aan een antieke vliegtuigvleugel. Aan de zijkant is de droogloop voorzien van glazen windschermen. Dit ontwerp sluit aan bij de perroninrichting van de andere R-net haltes aan de Fokkerweg en de Kruisweg. Op de glazen schermen van de droogloop staat de naam ‘Schiphol-Zuid’. Dit zorgt er voor dat het knooppunt goed zichtbaar is en herkenbaar als een belangrijk overstaplocatie. 
Op dit moment ligt de vergunningsaanvraag voor de droogloop Schiphol-Zuid bij de gemeente Haarlemmermeer. Zodra de omgevingsvergunnning verleend is, wordt gestart met de aanleg van de overkapping. 

Uitgelicht