Openbaar vervoer op het HOVASZ -traject

(12 december 2021)

Bij de herinrichting van de Burgemeester Kasteleinweg, hoort ook de aanleg van een nieuwe busbaan tussen de Poelweg in de gemeente Uithoorn en de Fokkerweg bij Schiphol Zuid in de gemeente Haarlemmermeer.

De bussen op deze 4,5 kilometer lange busbaan rijden bij 5 van de 6 nieuwe rotondes in Aalsmeer rechtdoor over de rotonde. Hierbij moet het autoverkeer voorrang geven aan de bus. Dit zorgt er voor dat het reizen in de bus comfortabeler is en sneller gaat, doordat de bus continu rechtdoor blijft rijden en er minder vaak hoeft te stoppen. 

De R-net bus die over de gehele nieuwe busbaan mag rijden is buslijn 340 tussen Uithoorn en Haarlem. De bus start en eindigt op het busstation in Uithoorn en rijdt 8 keer per uur (buiten de vakanties om) over het nieuwe traject van en naar Haarlem via Schiphol Zuid. Hierbij stopt de bus op het nieuwe busstation van Aalsmeer. Busreizigers kunnen overstappen op de lijndiensten 357 en 358 richting Amsterdam en Kudelstaart. In Aalsmeer doet de bus achtereenvolgens de nieuwe bushaltes ‘Aalsmeer Midden’ (bij de Ophelialaan) en ‘Aalsmeer West/Centrum’ (bij de Van Cleeffkade) aan. Daarna maakt de bus een stop bij de nieuwe bushalte Knooppunt Schiphol-Zuid (bij de Fokkerweg). Bij dit busknooppunt kunnen busreizigers overstappen op de buslijnen 180/181 van de Cirkellijn om Schiphol heen en o.a. doorreizen naar Schiphol Airport. Naast de lijn 340 maakt ook de bus die van Aalsmmeer via Amstelveen naar Amsterdam-Bijlmer rijdt - de 171 - deels gebruik van de nieuwe busbaan.

foto bus bij Zwarteweg

De R-net bussen zijn van Connexxion die de busdiensten in de regio verzorgt. Connexxion gaat in de regio het aantal elektrische bussen verder uitbreiden. Het busstation bij de Zwarte weg in Aalsmeer is daarom inmiddels voorzien van meerdere oplaadpunten voor de bussen. De eerste bussen zijn met de start van de nieuwe dienstregeling van 12 december 2021 over de busbanen op de Burgemeester Kasteleinweg gaan rijden.

Meer informatie over de dienstregeling zie www.connexxion.nl 

Uitgelicht