Kleine tuintjes op de bushaltes van HOV Aalsmeer-Schiphol

(12 december 2021)

De 4 nieuwe bushaltes op het nieuwe HOV-traject Aalsmeer-Schiphol lijken op het eerste gezicht ‘gewone’ R-net haltes. Maar wie goed kijkt ziet dat de daken afwijken. Sinds kort zijn de bushaltes namelijk voorzien van sedum daken.

Sedum is een verzamelnaam voor verschillende vetplantjes. De plantjes filteren de lucht, vangen fijnstof af en dragen bij aan verkoeling bij hoge temperaturen. Daarnaast vangt het groene dak regenwater op en biedt het straks groen en bloemen die door vlinders en bijen kunnen worden bezocht. De haltes helpen zo om de luchtkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit langs het nieuwe bustracé te vergroten. Sedum is een sterke plant die zelf weinig nodig heeft om goed te groeien.

De groene daken zijn te vinden op de abri’s van het busstation bij de Zwarte Weg en bij de nieuwe bushaltes ‘Aalsmeer Midden’ (bij de Ophelialaan), ‘Aalsmeer West/Centrum’ (bij de Van Cleeffkade) en op de nieuwe bushalte Knooppunt Schiphol Zuid (bij de Fokkerweg). In het voorjaar bestaan de daken van deze haltes uit kleine minituintjes vol met kleurrijke bloemetjes, die door vlinders en bijen bezocht worden. 

foto sedumdaken liggend

In april 2021 kondigde de provincie Noord-Holland aan om de komende jaren meerdere projecten verder te verduurzamen. Door de eigen infrastructuur te verduurzamen wil de provincie een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, een energieneutrale infrastructuur creëren, zorgen voor een schonere lucht en de biodiversiteit versterken. In totaal gaat de provincie met 40 projecten aan de slag om duurzaamheidsmaatregelen toe te voegen. De sedumdaken langs het nieuwe tracé van HOV Aalsmeer-Schiphol zijn hier een voorbeeld van. 

Uitgelicht