Rubriek historische foto's N196

(30 oktober 2020)

Op de oproep om ‘oude’ foto’s te sturen kregen we reacties van lezers. Hartelijk dank daarvoor! De eerste reactie is van Joop Oosterlaak. Hij stuurde een foto uit 1933 van de N196.

N196 in 1902

Het gaat om bovenstaande foto.  Joop schrijft erbij: “De foto is in 1933 genomen vanaf de plek waar nu de Aalsmeer Studio's staan. Het betreft de aanleg van de voormalige N201 (nu nog N196) van Haarlem naar Hilversum. In 1933 zijn ze vanuit Haarlem tot de Stommeerkade met de aanleg gekomen. In 1939 werd het hele traject officieel geopend.” 

Foto's van Wim Roodenburg

Via de Historische Vereniging zijn we in contact gekomen met Wim Roodenburg. Hij lag als jongen van 7 al in de berm van de N196 om samen met zijn vriendjes auto’s te tellen en de nummerborden op te schrijven. Ze waren er zomaar een paar uur zoet mee. Uit zijn hoofd schat Wim dat hij dan een lijstje had van zo’n 40 auto’s. Dat waren nog eens tijden! Op het hoogtepunt was de N201 namelijk de drukste provinciale weg in Noord-Holland.

Wim: “De N201 is aangelegd vanwege de opkomst van de auto en daardoor ook de komst van bussen. De trein kreeg zware concurrentie. Vervoer ging minder per spoor en dus waren er nieuwe verbindingen nodig voor auto’s, bussen en vrachtverkeer. 
Het verkeer ging de eerste jaren dwars door het dorp en via een kleinere brug over de Ringvaart. Maar dat was op den duur niet meer te doen, het werd te druk en veel te gevaarlijk. Daarom zijn ze in 1931 begonnen om een doorgaande weg aan te leggen, de N201.”

Wim heeft veel oude foto’s verzameld van de N196 en die gaan we in de komende nieuwsbrieven delen

Weet u wie het traject in 1939 officieel heeft geopend, op welke datum en heeft u daar een foto van? Stuur een mail naar hovasz@noord-holland.nl. We zijn benieuwd!

Uitgelicht