Durf te vragen

(25 april 2021)

In de rubriek #durftevragen behandelt omgevingsmanager Dick Winters van de provincie Noord-Holland elke editie een veel gestelde vraag over het project Brug Ouderkerk aan de Amstel. Of het nu gaat om een vraag, verzoek of tip, bij Dick kunt u altijd terecht.

De vraag:
“De nieuwe brug Ouderkerk neemt straks meer ruimte in beslag dan nu het geval is. En dit is niet alleen omdat de nieuwe brug uit twee brugdelen gaat bestaan. Ook de kruisingen bij de Hoger Einder-Noord en de Amstelslag worden veel ruimer dan de huidige kruisingen. Dit heeft voornamelijk te maken met de extra opstelvakken die worden aangelegd. Waarom komen er zoveel opstelvakken?

In de huidige situatie krijgt afslaand verkeer gelijk groen met doorgaand verkeer. Het afslaande verkeer moet dan wachten op het het (tegenliggend) rechtdoorgaand verkeer dat ook groen krijgt. Dit geeft onveilige verkeerssituaties. Neem bijvoorbeeld verkeer dat vanuit de richting Amstelveen de Hoger Einde-Noord wil oprijden. Voertuigen, die willen afslaan, moeten net voorbij de brug wachten tot het tegenliggend verkeer voorbij gereden is. Als hier een inschattingsfout gemaakt wordt, dan is een verkeersongeluk bijna niet te voorkomen. Een extra rijstrook voor het afslaand verkeer zorgt voor een veel veiligere verkeerssituatie op en rond de brug.

Door te kiezen voor een ontwerp waarbij de meeste richtingen een eigen opstelvak hebben, zorg je ook voor betere doorstroming. Op de kruisingen op en rond de brug krijgt vrijwel elke richting z’n eigen opstelstrook en een eigen verkeerslicht. Zo worden de meeste richtingen los van elkaar geregeld en is er een betere doorstroming. Bijvoorbeeld, als straks het verkeer van de verbindingsweg naar Amstelveen groen krijgt, dan kan het verkeer van Amstelveen naar Ouderkerk gewoon door blijven rijden. Als dat één opstelvak voor alle verkeer zou zijn, dan zou het verkeer naar Ouderkerk moeten stoppen, omdat er overstekend of verkeer voor linksaf naar Ouderkerk zou kunnen zijn. Zeker ook met het hoge aantal bussen dat op de provinciale weg rijdt, is het prettig dat het nieuwe ontwerp van de brug Ouderkerk voor een beter doorstroming op de kruisingen zorgt.

Ook in de volgende editie geeft Dick graag antwoord op uw vraag, insturen kan via brugouderkerk@noord-holland.nl (o.v.v. #durftevragen)
 

huidige afslag op Brug Ouderkerk

Uitgelicht