Noordhollandsch Kanaal – Alkmaar

De provincie Noord-Holland vervangt op meerdere plekken de beschoeiing langs het Noordhollandsch Kanaal in Alkmaar. Het werk loopt vanaf de brug bij Schoorldam op de grens van de gemeenten Bergen en Schagen tot en met de Boekelerdijk in Alkmaar.

Bij de werkzaamheden heeft de provincie uitdrukkelijk oog voor duurzaamheid: zo is het doel om  80% minder Co2 uit te stoten bij dit project. Ook worden kansen voor natuur, biodiversiteit en recreatie meegenomen in de plannen. 

Start werkzaamheden in najaar 2022

Beschoeiing beschermt de oevers tegen afbrokkelen en wegspoelen. De huidige beschoeiing is op een aantal plaatsen toe aan vervanging. In totaal wordt 2,5 kilometer aan nieuwe beschoeiing geplaatst. Daarmee is de oever weer 100 jaar beschermd.

Aannemerscombinatie Beens Groep/Hakkers voert in opdracht van de provincie de werkzaamheden uit. De werkzaamheden aan de oevers starten in het najaar van 2022 en duren ongeveer een jaar. Het herstel van de oevers wordt in verschillende fases uitgevoerd. Er wordt gestart ter hoogte van de Boekelerdijk/Zeglis en bij het Jaagpad. Begin 2023 starten de werkzaamheden in de omgeving van Schoorldam. Inmiddels zijn er als voorbereiding al een aantal kabels en leidingen verlegd in het werkgebied. 

Meer informatie?

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via telefoonnummer 0800 - 0200 600 (gratis) of mail naar servicepunt@noord-holland.nl.

Onderhoud vaarwegen en oevers

De provincie Noord-Holland onderhoudt ruim 250 kilometer vaarwegen en hun oevers. Watergangen worden opgeschoond en beschoeiingen onderhouden of vervangen. Ook legt de provincie kilometers aan natuurvriendelijke oevers aan. Deze oevers met bloeiende planten en rijke rietkragen zijn niet alleen een genot om langs te wandelen of fietsen, ze hebben ook een belangrijke functie. Hier leeft en groeit een grote rijkdom aan planten en dieren. 

Volg de werkzaamheden op www.noord-holland.nl/oevers