Verkeer Leeghwaterbrug rijdt weer over beide bruggen

(27 maart 2020)

De provincie Noord-Holland heeft op 30 maart 2020 de Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar in beide richtingen opengesteld voor het verkeer. De Leeghwaterbrug is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van Noord-Holland.

Gedeputeerde Jeroen Olthof (mobiliteit en bereikbaarheid): “De openstelling van de Leeghwaterbrug is goed nieuws. Voor omwonenden, ondernemers, weggebruikers, scheepvaart en bouwers, kortom voor heel Noord-Holland. De bouw heeft de nodige hinder opgeleverd. En meer. Het heeft ook even geduurd, maar dan hebben we ook wat! De vernieuwde Leeghwaterbrug is een veilige brug, een robuuste brug, voor nu en in de toekomst.”

De provincie Noord-Holland voerde sinds 2017 ingrijpende werkzaamheden uit aan de Leeghwaterbrug. Aan het brugdeel in de richting van Heerhugowaard werd groot onderhoud uitgevoerd, dat in 2017 was afgerond. Vervolgens is het brugdeel in de richting van de A9 helemaal vervangen. Dit deel stamde uit 1952 en was aan het einde van zijn levensduur. Met de afronding van de renovatiewerkzaamheden aan de Leeghwaterbrug kunnen vaar- en weggebruikers weer veilig gebruik maken van de brug en is de bereikbaarheid van regio weer gegarandeerd.

 

eerste verkeer rijdt over de brug        weginspecteurs testen de weg

Omgeving bedankt

Het bouwproces kende een aantal tegenslagen waardoor de bouw van de nieuwe brug richting de A9 langer duurde dan was voorzien. De provincie is zich ervan bewust dat het geduld van de omgeving daarmee op de proef is gesteld. De provincie dankt de (vaar)weggebruikers, ondernemers, (brom)fietsers en de omliggende bewoners voor het geduld dat zij hebben getoond en is blij dat de gehele brug weer open is voor het verkeer. De provincie Noord-Holland gaat de werkzaamheden rondom de brug uitvoerig evalueren. Daarbij worden ook andere partijen betrokken zoals bijvoorbeeld de ondernemers en weggebruikers in de regio.

Coronavirus en opening

De provincie Noord-Holland had de omgeving graag persoonlijk bedankt en daarvoor waren diverse activiteiten op touw gezet. Natuurlijk volgt ook de provincie Noord-Holland de huidige richtlijnen en maatregelen van het RIVM waardoor deze acties nu niet doorgaan. Op een later moment in het jaar gaan de openingsactiviteiten alsnog plaatsvinden.

 

Uitgelicht