Tijdscapsule geplaatst in sluiswand

(25 augustus 2020)

In juni heeft de provincie een prijsvraag uitgeschreven onder Zaanse schoolkinderen. Het onderwerp: een bericht aan de toekomst, voor in de tijdscapsule die inmiddels in de Wilhelminasluis is ingemetseld. Zo’n 50 kinderen hebben gehoor gegeven aan de oproep.

Een deskundige jury heeft uit alle inzendingen Melinda Schaap en Joachim Spijker van het VMBO Pascal Zuid en de hele groep 4 van de basisschool Het Baken uitgekozen als de winnaars. Zij kregen op 2 juli uit handen van de projectleider van de provincie de prijs uitgereikt.

Mooie en ontroerende boodschappen

Naast verhalen en tekeningen van Zaanse schoolkinderen is ook een speciale podcast over Zaandam in 2120 van Orkaan Radio in de tijdscapsule gegaan. De podcast is op verschillende media geplaatst, en ook bij het Instituut voor Beeld en Geluid opgeslagen. Zo is de podcast ook in de toekomst nog te beluisteren. Verder zit in de tijdscapsule een gedicht van de Zaanse stadsdichter Ellis van Etten over Zaandam in de toekomst. Tijdens de officiële opening zal zij haar gedicht voordragen. Verder hebben we informatie over de renovatie van de sluis en herinneringen aan de sluis en haar omgeving van senior Zaankanters in de tijdscapsule gedaan. Als over circa 100 jaar de capsule weer geopend wordt, vinden de Zaankanters van de toekomst dus een heleboel leuke, mooie en ontroerende boodschappen uit onze tijd.

Plaatsing tijdscapsule

Inmiddels is de tijdscapsule in de wand van de sluiskolk geplaatst. De plaquette die ervoor hangt is afgedekt met een Heijmans-vlag. Deze wordt eind dit jaar, bij de officiële opening van het sluizencomplex, verwijderd.

tijdscapsule

Uitgelicht